13 september 2006

Isbrytaren Oden till Antarktis

Ett unikt samarbete mellan National Science Foundation (NSF), Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har inletts för att utnyttja isbrytaren Oden i Antarktis under kommande säsong.

Isbrytaren Oden, som ägs av Sjöfartsverket, chartras av Polarforskningssekretariatet för att, i ett samarbete med NSF, öppna en passage genom isen in till den amerikanska forskningsstationen McMurdo vid Rosshavet i Antarktis. Försörjningen av McMurdo är beroende av fartygstransport av förnödenheter och utrustning. Fraktfartygen anländer till iskanten vid McMurdo Sound kring nyår, där Oden kommer att finnas för att sköta isbrytarassistansen in till forskningsstationen.

Det är första gången som en svensk isbrytare arbetar i Antarktis och det ger ett unikt tillfälle för svenska och amerikanska forskare att samarbeta ombord på fartyget. Under Odens färd mot Antarktis kommer forskarna att arbeta ombord, främst med vatten- och luftprovtagningar. Svenska, amerikanska och chilenska forskare inleder därmed ett marint forskningssamarbete, med Oden som forskningsplattform. Lärare från de tre länderna kommer också att inbjudas för att delta i arbetet ombord tillsammans med forskarna. Forskningen och färden kommer att dokumenteras av media.

Odens färdrutt går från Göteborg i början av november, med Punta Arenas i södra Chile som första anhalt. Den 10 december lämnar Oden Sydamerika och rutten går över Drakes sund (passagen mellan Kap Horn och Antarktis), med en kurs västerut längs Antarktiska halvön och vidare i Stilla Havet längs kontinenten fram till McMurdo Sound vid Rosshavet. Oden beräknas återkomma till Sverige i mitten av mars.

Polarforskningssekretariatets samarbete med Sjöfartsverket innebär att sekretariatet under en tio-årsperiod kan utnyttja isbrytaren Oden för forskningsändamål i Arktis och Antarktis.

Kontaktinformation
Eva Grönlund, Polarforskningssekretariatet, tel: 08-673 97 30, e-post: eva.gronlund@polar.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera