Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2006

Fysik i Kungsträdgården – från Big Bang till framtiden

För att visa fysikens och astronomins betydelse för vårt samhälle och vår världsbild fyller vi denna dag Kungsträdgården med aktiviteter. Välkommen att titta på utställningar om fysik i rymden, inom medicin och biologi. Pröva på olika experiment och lyssna på föredrag (Ulf Danielsson "Före skapelsen" och Hans-Uno Bengtsson "Fysik i vardagen").

Söndagen den 10 september kl. 11-18

Besökarna kan också gå in i sex tält med rubrikerna:

Astronomi-tältet
Vad är supernovor och gammablixtar och hur kan vi studera dem? Detta och mycket mer får du lära dig här. Filmer om svenska rymdprojekt som INTEGRAL och ODIN kommer också att visas.

Big Bang-tältet
Här kommer Big Bang att diskuteras; varför tror forskarna att Big Bang har skett? Hur bildas de lättaste grundämnena i det tidiga universum? Vad kan vi lära oss från “glöden” efter Big Bang, den kosmologiska bakgrundsstrålningen?

Astrobiologi-tältet
Hur bildades liv på jorden? Tror vi att det finns liv någon annanstans i Universum? Finns det jordlika planeter runt andra solar? Dessa och många andra frågor tas upp i detta tält.

LHC-tältet
Här presenteras ATLAS-experimentet vid LHC på CERN, ett av världens största fysikprojekt, som startar nästa år. ATLAS-experimentet har fantastiska möjligheter att göra revolutionerande upptäckter inom partikelfysiken. Forskarna hoppas att experimentet kommer att besvara många intressanta frågor om materiens uppbyggnad och ge svar på frågor om det kosmologiska mysteriet med den så kallade mörka materian.

Medicintältet
Här visas bland annat bilder från en nyinvigd maskin för cancerterapi. Strålningens betydelse inom medicin kommer också att belysas.

Skoj med fysik-tältet
Bland annat tillverkar vi här glass med hjälp av flytande kväve. Var även med i en frågesport och tävla om priser i form av godis!

Alla är välkomna och evenemanget är helt gratis!

Fysik i Kungsträdgården arrangeras av Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Stockholms universitet, Karolinska institutet, Kungliga Vetenskapsakademin, Vetenskapens Hus och får ekonomiskt stöd av Ericsson.

Kontaktinformation
Närmare upplysningar lämnas av:
Per Olof Hulth: 08-5537 8668, per-olof.hulth@physto.se
Elisabeth Rachlew-Källne, 08-5537 8112, rachlew@atom.kth.se

För bildmaterial kontakta:
Joakim Edsjö: 08-5537 8726, edsjo@physto.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera