Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2006

Äldre betydligt bättre av operation vid vattenskalle

Många äldre patienter med hydrocefalus blir avsevärt mycket bättre om de opereras och förbättringen är oftast bestående. Efter fyra år upplever de allra flesta av patienterna fortfarande att de blivit betydligt bättre. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Vattenskalle eller hydrocefalus beror på att för mycket vätska samlas i hjärnans hålrum. Patienterna har ofta svårigheter att gå och deras förmåga att tänka och minnas påverkas också. Vätskan kan dräneras genom en shunt, en smal plastslang som opereras in från hjärnans ena hålrum till magen eller hjärtat. I vissa fall kan en titthålsoperation göra det möjligt för vätskan att helt naturligt tas upp i blodomloppet. I Sverige opereras årligen omkring 400 personer för olika typer av hydrocefalus.

Tidigare långtidsuppföljningar av operation vid vattenskalle har varit nedslående. Några år efter operationen har studierna visat att så få som 25 % av de äldre patienterna känt sig bättre och att ungefär lika många patienter avlidit efter behandlingen. Många läkare låter därför bli att operera äldre patienter.

– Vi visar att överdödligheten i gruppen beror på andra sjukdomar och inte på att patienten behandlats för hydrocefalus. Vi visar också att en överväldigande majoritet av de opererade patienterna kände sig bättre flera år efter sin operation, säger Carsten Wikkelsö, professor i neurologi vid Sahlgrenska akademin.

Studien är gjord i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset och publiceras i nästa nummer av den engelska tidskriften British Journal of Neurosurgery. 109 äldre hydrocefaluspatienter i Västra Götalandsregionen ingår i studien. Vid uppföljningen omkring fyra år efter operationen upplevde nästan 80 % fortfarande att de förbättrats efter ingreppet.

– För många av dessa patienter betyder operationen en otrolig skillnad. Efter ingreppet är det vanligt att de äldre patienterna med hydrocefalus kan flytta hem igen från servicehuset, säger Magnus Tisell, överläkare och neurokirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Många av patienterna i Göteborgsstudien svarade vid uppföljningen att de inte längre behövde sova lika mycket som innan, att de behövde mindre stöd för att gå och att deras blåsfunktion förbättrats. 21 % av patienterna upplevde att de kände sig sämre än före operationen.

Resultaten presenteras vid den internationella kongressen Hydrocefalus 2006 som pågår mellan den 6 och den 9 september i Svenska mässan i Göteborg. Det är den första kongressen som tar ett helhetsgrepp av sjukdomstillståndet vattenskalle. Över 300 forskare, läkare och inbjudna gäster från hela världen deltar. Vid kongressen redovisas flera nya studier som kan leda till bättre diagnostisering och behandling av hydrocefalus.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Professor Carsten Wikkelsö vid Sahlgrenska akademin, telefon: 070-820 37 24, e-post: carsten.wikkelso@neuro.gu.se

Överläkare Magnus Tisell vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, telefon: 070-593 59 64, e-post: magnus.tisell@vgregion.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera