Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2006

Miljongåva ger vind i seglen åt odontologiskt Kinasamarbete

Odontologerna vid Sahlgrenska akademin inleder nu ett nära samarbete med kinesiska kolleger. En donation på två miljoner kronor blir grundplåten för samarbetet, som innebär ett omfattande utbyte inom både utbildning och forskning.

Det har tagit ledningen för den odontologiska institutionen vid Sahlgrenska akademin nästan ett år att knyta kontakterna med tandläkarhögskolan vid Shanghai 9th Peoples hospital och Shanghai Jiaotong University.
– Det kändes naturligt att vända sig till en institution i Shanghai eftersom det är Göteborgs vänort. Våra städer kommer nu ännu närmare varandra, säger Jan Olsson, prefekt för den odontologiska institutionen vid Sahlgrenska akademin.

Under kunglig närvaro av kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip överlämnades idag i Shanghai en stor donation till samarbetet mellan de två institutionerna. Två miljoner kronor skänktes av sophanteringsföretaget Envac, som är ett företag i Stena-sfären.
– Gåvan är en mycket viktig grundplåt. Pengarna innebär att vi omgående kan etablera samarbete med forskare från Shanghai, säger Jan Olsson.

Forskningen inom odontologi vid Sahlgrenska akademin tillhör den absoluta världstoppen. Tidigare i år rankades institutionen tvåa bland alla odontologiska lärosäten i hela världen. Mångårig forskning kring förebyggande av de stora tandsjukdomarna karies och parodontit (tandlossning) och utvecklingen av käkbensförankrade implantat är några av de insatser som gjort institutionen berömd.
– Samarbetet med Shanghai kommer att gynna båda parter. De kinesiska tandläkarna är långt framme inom flera områden, till exempel käkkirurgi, säger Jan Olsson.

I förlängning hoppas Jan Olsson att avtalet med Shanghai också ska stärka institutionerna ekonomiskt. Ambitionen är att även bjuda in företag i det svensk-kinesiska samarbetet.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Professor Jan Olsson, telefon: 031-773 31 76, 070-585 61 87, e-post: jan.olsson@odontologi.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera