Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 maj 2006

Ofta onödigt med livmoderskrapning efter tidigt missfall

Kirurgiska ingrepp efter tidigt missfall är i de allra flesta fall inte nödvändigt. Oftast är det bäst att låta kroppen läka sig själv. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Livmoderskrapning var länge den enda behandlingen för kvinnor som sökt akut vård efter tidiga missfall. Det är ett kirurgiskt ingrepp som kräver att kvinnan först sövs med narkos.
– En livmoderskrapning är en snabb operation som nästan alltid går bra. Men det är viktigt att kvinnan får ett val, och det stora flertalet väljer då själva att avstå från det kirurgiska ingreppet, säger gynekologen Febe Blohm.

Den nya metoden innebär att en kvinna som fått ett tidigt okomplicerat missfall avvaktar hemma. Om hon vill kan hon få smärtstillande medel eller läkemedel med hormonet prostaglandin som gör att tömningen av livmodern går snabbare. Vid svåra smärtor eller kraftiga blödningar får kvinnan rådet att ta sig till sjukhus.
– Den nya metoden innebär att missfall blir avdramatiserat och det är en stor framgång. Det handlar inte om att kvinnor ska undvika sjukvårdskontakt, men man ska inte utsätta dem för något som inte behövs, säger Febe Blohm.

Metoden att låta missfallet väntas ut har redan anammats av gynekologer runt om i världen. Bara i Göteborg har den nya metoden lett till en dramatisk minskning av antalet kirurgiska ingrepp efter tidigt missfall. Under 1990-talet genomfördes årligen omkring 1250 livmoderskrapningar men sedan millennieskiftet genomförs bara en femtedel av de operationerna.
– Det är inte bara mer skonsamt för kvinnan, samhället sparar också mycket pengar. Tidigare ägnade jourläkarna upp emot 75 procent av sin tid till att göra skrapningar. Sett över hela landet skulle metoden kunna spara många miljoner kronor, säger Febe Blohm.
Avhandlingen visar att metoden inte innebär mer risker än den traditionella livmoderskrapningen.

Det är mycket vanligt att kvinnor får missfall. I en studie har Febe Blohm följt en grupp kvinnors graviditeter under 20 år och undersökningen visar att 12 % av kvinnornas graviditeter slutade med missfall. Var fjärde kvinna drabbades, men de allra flesta fick bara ett missfall.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper.
Avhandlingens titel: Miscarriage, incidence, management and future fertility

Avhandlingen försvaras fredagen den 9 juni, klockan 13.00, Aulan, Kvinnokliniken, SU/Östra, Göteborg.

Kontaktinformation
Avhandlingen är skriven av:
Febe Blohm, leg. läkare, telefon: 031-343 57 78, 070-609 51 34, e-post: febe.blohm@vgregion.se

Handledare:
Medicine doktor Sven Nielsen, telefon: 070- 714 76 77, e-post: sven.nielsen@telia.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera