Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 maj 2006

KTH Racings nya formelbil en riktig sprinter

Fredagen den 12 maj presenterar och provkör KTH Racing årets formelbil. Bränslesnålare och med bättre aerodynamik än förra årets bil ska den ge en topplacering i sommarens Formula Student-tävlingar i Europa. Toppfarten är drygt 200 km/tim men ännu viktigare på de tekniskt svåra banorna är accelerationen, 0-100 km/tim strax under 4 sekunder.

Årets bil är på flera sätt bättre än de två bilar som tagits fram tidigare. De 60 studenter från olika program på KTH som tagit fram bilen har jobbat mycket med aerodynamiken. Resultatet är en karossform som helt eliminerat det lyft från vägbanan som normalt skapas genom skillnaden i luftens hastighet på bilens under- och ovansida. Det ger ett extremt bra väggrepp som sedan kan finjusteras för olika situationer med hjälp av vingar.

Bränsleekonomin i den fyrcylindriga turboladdade motorn på 600 kubikcentimeter har förbättrats med hjälp av s.k. variabel turbogeometri. Principen för denna är att en liten elmotor reglerar trycket på den luft som pressas in i turboaggregatet för att ge rätt syremängd för optimal förbränning i varje ögonblick.

Ett tredje område man har jobbat extra med är förarergonomin som har anpassats för att ge föraren det stöd och utrymme som krävs i en racingbil.

En finess från förra årets bil som har vässats ytterligare är elektronisk växling – två knappar på ratten styr en dator som i sin tur sköter växlingarna via pneumatik, vilket ger snabbare och exaktare växlingar. Ett mycket avancerat antispinnsystem och en så kallad Launch Control, ett system där datorn sköter hela starten med växlingar och antispinn så att föraren bara behöver trycka på gasen och styra, finns också med från fjolåret.

KTHR3, som den nya bilen heter började konstrueras i oktober förra året för att vara klar till Formula Student-tävlingarna i England i juli. Vid förra årets tävlingar, med ett femtiotal deltagande lag, slutade KTH Racing på tredje plats – den bästa placeringen någonsin för ett svenskt team. Målsättningen är att hamna på prispallen även vid årets tävlingar. I år kommer KTH Racing även att delta vid en nystartad Formula Student-tävling i Tyskland i augusti.

KTH Racing engagerar ett sextiotal studenter vid KTH. Alla med spetskompetens inom olika områden, vilket gör att den absolut främsta tekniken i alla avseenden kan användas i bilen. De senaste motorsimuleringskunskaperna, avancerade elektroniska system och de allra bästa chassikomponenterna används. Det gör KTH Racing till ett racingstall med stora kunskaper inom alla områden som behövs för att bygga en riktigt bra bil i alla avseenden.

Tävlingen Formula Student
Formula Student är en praktisk ingenjörstävling som går ut på att från grunden konstruera och tillverka en ensitsig racerbil enligt ett internationellt reglemente. Själva tävlingen avgörs genom ett poängsystem där man maximalt kan få 1 000 poäng. Poäng ges för bland annat design och konstruktion, ekonomi, väggrepp, bränsleekonomi, acceleration samt för ett uthållighetslopp.

Tid: Fredag 12 maj, kl.9.00 – 13.00

Plats: KTH Campus Valhallavägen, Brinellvägen 64

Kontaktinformation
Kontaktperson
Håkan Schildt, 0736-508755 schildt@kthracing.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera