Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2006

Större risk för komplikationer med ovan kirurg

Patienter med matstrupscancer som opereras av kirurger med lägre operationsvolym riskerar fler komplikationer och nedsatt livskvalitet jämfört med de som opereras av mer vana kirurger. Det visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Årligen drabbas omkring 400 svenskar av matstrupscancer. Överlevnadsprognosen vid matstrupscancer är sämre än för de flesta andra tumörsjukdomar och den enda behandling som visat sig ge resultat är en omfattande operation som är ett av de mest påfrestande och komplicerade ingrepp som överhuvudtaget genomförs inom vården. Sjuksköterskan Pernilla Viklund som själv arbetar med denna grupp patienter har bland annat undersökt hur svenskar som genomgått en operation för matstrupscancer upplever sin livskvalitet sex månader efter ingreppet.

– De mår betydligt sämre än andra cancerpatienter, och att de mår så dåligt lång tid efter operationen är anmärkningsvärt, säger Pernilla Viklund.

Det som främst visade sig påverka livskvaliteten på lång sikt var uppkomsten av akuta komplikationer efter operationen. Och här upptäckte Pernilla Viklund en stor skillnad: de patienter som opererades av kirurger som gjorde färre än fem matstrupscanceroperationer per år löpte nästan åtta gånger så stor risk för en allvarlig komplikation (läckage i skarven mellan mastrupsresten och ersättningsorganet) jämfört med dem som opererades av kirurger som gjorde minst fem operationer.

– Detta visar att man bör centralisera vården för den här cancertypen så att kirurgerna kan få möjlighet att göra fler operationer och därmed minska risken för patienterna, säger Pernilla Viklund.

Pernilla Viklunds forskning visar också att patienter med matstrupscancer värderar stödet av och kontakten med så kallade koordinatorsjuksköterskor högt. Det är specialistsjuksköterskor med samordnings- och stödfunktion som hjälper patienten genom hela vårdkedjan. Systemet med koordinatorsjuksköterskor finns bland annat på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Avhandling: “Quality of life after esophageal cancer surgery” vid enheten för esofagus- och ventrikelforskning, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet.

Kontaktinformation
Pernilla Viklund, medicine doktor och legitimerad sjuksköterska,
tfn 08-517 759 84, 070-376 54 79, e-post pernilla.viklund@karolinska.se
Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 08-524 838 95, 070-224 38 95,
e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera