Artikel från Karolinska Institutet
8 maj 2006

Doktorshatt i medicin vid KI fyller 100 år

Karolinska Institutet firar i år 100-årsjubileum av den första doktorspromoveringen. Firandet äger rum i samband med den traditionella promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 12 maj. Samtidigt får 2006 års hedersdoktorer – professor Robert G. Edwards, doktor Philip Yeo och tidigare LO-ordförande Bertil Jonsson – sina doktorshattar.

Den första promoveringen vid Sveriges enda medicinska universitet ägde rum i dåvarande lärarkollegiet. Men sedan länge har ceremonin och den efterföljande banketten flyttats till en mer festlig miljö i Blå hallen. Vid ceremonin delas diplom, ring och doktorshatt ut som symboler för kunskap, trohet och frihet. Därefter skjuts salut vid Stadshuskajen.

Till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet har i år utsetts Roberg G. Edwards, professor emeritus vid Cambridge University i England, för hans stora forskningsinsatser när det gäller in vitro fertilisering (IVF), populärt kallat provrörsbefruktning. Professor Edwards kommer under sin vistelse i Sverige ge en gästföreläsning under rubriken “IVF, stamceller och embryonal genetik – i dag och i morgon”. Karolinska Institutet och Kvinnokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset anordnar också ett “barnkalas” med uppträdande av bland annat skådespelerskan Eva Röse för att fira professor Edwards. Man räknar med att det från slutet av 1970-talet har fötts över 2 miljoner barn i världen med hjälp av IVF.

Till medicine hedersdoktor 2006 har även utsetts doktor Philip Yeo, ordförande för Singapores myndighet för vetenskap, teknologi och forskning A*STAR, som bland annat banat väg för Karolinska Institutets forskningsutbyte med flera viktiga institutioner i Singapore. Mer bekant för den bredare allmänheten i Sverige är kanske tidigare LO-ordförande Bertil Jonsson, som hedras för sitt mångåriga engagemang för forskning kring arbetsmiljö och folkhälsa.

• Promotionsceremonin sker klockan 16.00 den 12 maj i Stockholms stadshus. Banketten börjar klockan 20.00.

• Professor Edwards gästföreläsning och barnkalaset äger rum torsdag den 11 maj på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

Kontaktinformation
För mer finformation, kontakta:
Dekanus för forskning vid Karolinska Institutet, Jan Carlstedt-Duke,
tfn 08-524 864 70, e-post jan.carlstedt-duke@ki.se
Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 08-524 838 95, 070-224 38 95,
e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera