Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 maj 2006

Hur formar forskning och företag framtidens logistik?Pressträff den 11 maj i samband med Logistik- och transportmässan, Svenska Mässan, Göteborg

Vilka är de framtida utmaningarna för logistikforskningen? Och varför satsar företagen? Är det verkligen så att företag, kunder och miljön vinner på bättre logistik?

I samband med Logistik- och transportmässan anordnar Logistik och Transport Stiftelsen LTS och Chalmers en pressträff om intressanta framtidsperspektiv för forskning inom logistik och transport.

Logistik är ett hett område både internationellt och i Göteborgsregionen, där till exempel hamnen står inför en omfattande utbyggnad. Under senare år har också en allt starkare kunskapskompetens inom logistik och transport byggts upp i Göteborg. Nu satsar företagen en ny omgång pengar i forskning på Chalmers och Handelshögskolan.

Företagen bakom Logistik och Transport Stiftelsen LTS går in med 10 miljoner fram till 2010, varav Volvo Logistics står för fem miljoner. Schenker satsar ytterligare fem miljoner.

Men vilka behov har företagen? Vad kan högskolorna bidra med? Hur kan de två mötas?

– Vi ser det som oerhört viktigt att nya rön om system och teknik verkligen används i företagen. Därför är det fruktbart med sådana här överenskommelser. Det blir till exempel allt mer intressant att på allvar använda IT på ett smart sätt, säger Bernt Wennerberg, vd för Logistik- och transportstiftelsen.

Att ökade miljökrav kommer att ställa företagen och samhället inför nya utmaningar är ett faktum idag. Lösningen är inte enbart ny dyrbar teknik.

– Tekniska lösningar är bra, men de kommer inte att räcka. Logistiken måste in i godstransporten. Jämfört med kostnaden för ny teknik är det ett förhållandevis billigt sätt för att exempelvis få ned utsläppen. Där intar IT och kommunikation en central roll, säger Magnus Blinge, forskare i miljölogistik på Chalmers.

Välkommen till en presentation av framtida utmaningar och ett möte med företrädare för högskolor och företag samt forskare. Möjlighet finns även att ställa enskilda frågor.

Medverkande:
Bernt Wennerberg, vd Logistik och Transport Stiftelsen LTS samt ansvarig för logistikfrågor på Business Region Göteborg

Jan-Eric Sundgren, rektor Chalmers tekniska högskola

Arne Jensen, professor, Handelshögskolan, Göteborgs universitet

Mats Boll, Corporate Outlook Manager, Volvo Logistics

Mats Nordin, vice vd, chef för Marketing & Processes, Schenker

Mats Johansson, professor i logistik, Chalmers

Kenth Lumsden, professor i integrerade transportsystem, Chalmers

Patrik Jonsson, docent, Chalmers

Magnus Blinge, tekn dr, Chalmers

Tid: 8.30-9.30

Plats: Utställarseminariet, plan 2, F-hallen, Svenska Mässan, Göteborg

Ackreditering till mässan behövs. Gör det via länken nedan>>
http://www.swefair.se/global/masswebbar/press/acreditation.asp?projectid=06002&lang=SE

Presservice Svenska Mässan:
Presskontakt Annika Orgert,
tel 708 80 06, växel 031-708 80 00
annika.orgert@swefair.se

Kontaktinformation
Mer information:
Sofie Hebrand, Chalmers informationsavdelning
Tel 031-772 84 64, 0736-79 35 90
sofie.hebrand@chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera