Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 maj 2006

Karolinska Institutet och Harvard i unikt samarbete

Framtidens sjukvård kommer att ställa höga krav på de medicinska universiteten när det gäller utbildning. Det är utgångspunkten för ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Harvard Medical School för att fortbilda personer med ansvar för kvalitetssäkring och utveckling av medicinsk pedagogik i ett stort antal länder.

Den nystartade ledarskapsutbildningen “International Design Strategies for Medical Curricula Across the Continuum” är den första i sitt slag någonsin och hålls på Karolinska Institutet i Solna 7-12 maj. Den är lika mycket tänkt som en möjlighet för deltagarna att träffas och utbyta synpunkter när det gäller internationell standard för medicinsk utbildning. Ett 40-tal ledande personer från 18 lärosäten i Europa, USA, Latinamerika, Asien och Australien har blivit antagna till kursen.

– Globalisering och ökat internationellt samarbete ställer nya krav på gemensamma kvalitetskriterier och standard. Inte minst ur ett EU-perspektiv är harmonisering av medicinsk utbildning viktigt. Ytterst handlar det såklart om patientsäkerhet och hög kvalitet inom hälso- sjukvården, säger Vivi-Anne Sundqvist, dekan och ordförande i styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.

En trend bland de världsledande medicinska universiteten har de senaste åren varit att starta filialer i bland annat Sydostasien. Även Karolinska Institutet har satsat på att öka det internationella utbytet av studenter och forskare på detta sätt. Bland föreläsarna på kursen finns bland annat cheferna för Dukes nya Medical School i Singapore och chefen för Cornells filial i Quatar. Kursen gästas dessutom av presidenten för World Federation of Medical Education (WFME), doktor Hans Karle.

– Här i Sverige ser vi också en utveckling mot att anta internationell kvalitetskriterier i de medicinska utbildningarna. I början av 2005 lämnade socialstyrelsen till exempel en rapport med förslag på målbeskrivningar för läkares specialiseringstjänstgöring som tar sitt avstamp i WMFE-standard, säger Jonas Nordquist, kursansvarig.

Arrangörer för den nya ledarskapsutbildningen är Karolinska Institutet, styrelsen för utbildning och Harvard Medical International vid Harvard Medical School, vars syfte är att främja internationellt samarbete och ledarskapsutveckling inom det medicinska området.

Kontaktinformation
För mer frågor, kontakta:
Kursansvarig Jonas Nordquist, tfn 070-637 37 34,
e-post jonas.nordquist@ki.se
Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera