Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 april 2006

Män har svårare att minnas hur mycket de ätit

Både män och kvinnor äter för mycket när de har fri tillgång till mat, men män överäter mer än kvinnor. Männen tycks dessutom ha svårare att komma ihåg precis hur mycket de ätit. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som nu presenteras vid en stor konferens i Köpenhamn.

I studien fick 100 göteborgare spendera ett dygn instängda i ett rum där de inte kunde göra annat än läsa, titta på TV eller sitta vid datorn. Under sitt dygn i rummet kunde studiepersonerna beställa hur mycket mat de ville från en meny med olika varmrätter, smörgåsar, frukt och godis.
– Det var som ett hotellrum med roomservice men vårt rum var helt lufttätt. Vi kunde mäta hur mycket syrgas som förbrukades och hur mycket koldioxid som bildades, och på så vis höll vi koll på försökspersonernas energiförbrukning, säger dietisten Lena Gripeteg som doktorerar vid Sahlgrenska akademin och Vårdalinstitutet.

Studien visar att det finns en skillnad mellan könen både när det gäller mängden mat och hur mycket man kommer ihåg att man ätit. Männen åt 59% mer energi än de förbrukade medan kvinnorna fick i sig 43% för mycket. Kvinnorna kunde redogöra för 94% medan männen kom ihåg 92% av maten.
– Kvinnorna överåt mindre än männen och de underrapporterade inte heller på samma sätt som männen gjorde. Männen glömde till exempel flera sorters livsmedel i sin rapportering, säger Lena Gripeteg.

Studien presenteras nu vid The Sixth International Conference on Dietary Assessment Methods, ICDAN6, där över 500 forskare och experter samlas för att diskutera hur forskningen inom näringslära kan bedrivas för att bevisa sambanden mellan diet, hälsa och sjukdom. Resultaten av just den här studien sätter fokus på svårigheten att få sanningsenlig bild av vad människor äter bara genom att fråga dem.
– Vare sig vi gör det medvetet eller omedvetet så har vi alla en tendens att inte berätta om allt vi ätit eller säga att vi ätit lite nyttigare än vad vi egentligen gjort, säger Lena Gripeteg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Lena Gripeteg, dietist, telefon: 031-342 67 35, e-post:
lena.gripeteg@invmed.gu.se

Konferensen ICDAM6 äger rum 27 – 29 april på SAS Radisson Falconer Hotel i Köpenhamn.
För mer information kontakta:
Lauren Lissner, professor i nutritionsepidemologi, telefon: 031- 773 68 47, e-post: lauren.lissner@medfak.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera