Artikel från Lunds universitet
25 april 2006

Yrsel går att träna bort

Yrsel är en vanlig åkomma. Ungefär en fjärdedel av alla svenskar upplever någon gång under livet att de är så yra att de måste söka läkare, och nästan 70 procent av alla som ramlat mer än två gånger har yrsel. Men det går att minska yrseln genom träning som kan genomföras inom primärvården, visar en avhandling från Lunds universitet.

– Det är primärvården som möter merparten av patienterna med yrsel. Och sjukgymnasterna på vårdcentralerna har den rätta bakgrunden, och kan lätt lära sig detta speciella träningsprogram, menar forskaren Eva Ekvall Hansson.
Programmet går ut på att träna balanssystemet genom övningar som utmanar balansen så mycket som möjligt. Yrselpatienten ska t ex balansera på en balansplatta, gå baklänges samtidigt som hon vrider huvudet fram och tillbaka, och stå på en mjuk dyna samtidigt som hon blundar och vrider på huvudet.
– Den som leder träningen måste vara redo att ta emot patienten om hon skulle tappa balansen. När patienten tränar hemma ska hon stå i ett hörn med en stol eller någon annan möbel framför sig, så att hon inte kan falla till golvet om hon blir yr. Övningarna ska vara svåra, för om de är för lätta så ger de ingen effekt, förklarar Eva Ekvall Hansson.
Hon har gjort studier med både whiplashpatienter med yrsel och patienter med s k multifaktoriell yrsel. De senare är äldre personer där yrseln beror på åldersförändringar i bl a synen, balansorganen och känseln i leder och ben. Denna grupp är den allra största bland de yrselpatienter som söker till primärvården.
Eva Ekvall Hanssons träningsmetod är från början utarbetad för patienter med s k vestibulär yrsel, som beror på skada eller sjukdom i örats balansorgan. Men den visade sig ge goda resultat också för de äldre yrselpatienterna och whiplashpatienterna. Deras resultat på olika balanstester förbättrades betydligt, och de ansåg sig ha mindre problem med yrsel efter träningen.
– Många av de äldre patienterna hade tagit upp sina yrselbesvär med sin läkare, och ibland fått höra att de beror på åldern och inte går att göra något åt. Men det är visst möjligt att göra något åt yrselproblem inom primärvården! säger Eva Ekvall Hansson.

Avhandlingen heter Assessment and treatment of dizzy patients in primary health care och läggs fram den 26 april. Eva Ekvall Hansson nås på tel 040-33 77 69 eller 070-686 34 87 eller eva.ekvall-hansson@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera