Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 april 2006

Forskningssatsning för effektivare flygtrafik

På en storflygplats är tid verkligen pengar. Nu startar Linköpings universitet i samverkan med Luftfartsverket ett forskningsprojekt för att undersöka hur effektiviteten i flygtrafiksystemet kan förbättras.

Luftfartsverkets flygtrafiktjänst (ANS) finansierar en doktorand inom projektet, motsvarande 2,4 miljoner kronor under fyra år. Avtalet har träffats inom ramen för fundraisingkampanjen Forskning & Framtid, som syftar till att stärka forskningen vid LiU Norrköping.

Nyckeln till en smidigare flygplatslogistik är att information delas mellan alla parter som medverkar i processen: flygbolag, handlingbolag, avisningsbolag, luftfartsmyndigheter med flera. Projektet kommer att analysera varje del i processen, från inflygning och landning till uttaxning och start, konstruera en modell för datorsimulering och utveckla verktyg för beslutsstöd.

– Det gäller att hitta samband, knutar och flaskhalsar som påverkar flödet på flygplatsen, säger Anna Lindh, som nu flyttar över från Luftfartsverket (LFV) till universitetet.

Hon utexaminerades 2001 som civilingenjör nummer 2 från LiU Norrköping, där hon läst programmet Kommunikations- och transportsystem. Vid LFV har hon arbetat med att förbättra effektiviteten i terminalerna. Nu tar hon ett större helhetsgrepp på hela flygplatsen med Arlanda som utgångspunkt. En fråga gäller den eventuella fjärde start- och landningsbana som utreds.

Forskningsledare är professor Peter Värbrand vid Institutionen för teknik och naturvetenskap:

– Jag är oerhört glad över att vi fått till det här samarbetet med LFV. Det är ett spännande forskningsområde som passar vår kompetens mycket väl.

Niclas Gustavsson, affärsutvecklare vid Flygtrafiktjänsten, ser projektet som en startpunkt för ett mer långsiktigt samarbete med LiU.

– En intressant forskningsuppgift vore att studera hur flygverksamheter inom Norden kan integreras, säger han.

Kontaktinformation
Peter Värbrand, LiU/ITN 011-363131, petva@itn.liu.se
Niclas Gustavsson, LFV/Flygtrafiktjänsten 011-192273, 0708-693259, niclas.gustavsson@lfv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera