Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 april 2006

Stress kan orsaka tandlossning

Ängslan, stress och utmattningsdepression kan leda till försämrad munhälsa och i längden till tandlossning, visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Tandlossning, parodontit, har ett kroniskt inflammatoriskt ursprung och mellan 15 och 30 procent av Sveriges befolkning är drabbade av sjukdomen. Orsaken till att man drabbas av tandlossning är inte klarlagd, men olika riskfaktorer kan vara rökning, speciella bakterier, ärftlighet, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Under de senaste tio åren har även stressens påverkan på munhälsan studerats av ett flertal forskare.

Annsofi Johannsen vid Odontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet har undersökt om personer som känner sig ängsliga i vardagslivet och patienter som har en diagnostiserad utmattningsdepression har mer inflammation i tandköttet och en ökad risk för uppkomst av tandlossning än i normala fall. Det här är första gången i Sverige som patienter med utmattningsdepression studerats med avseende på munhälsan.

Annsofi Johannsen genomförde sammanlagt fyra studier. De två första visade att de personer med tandlossning som svarat “ja” på frågan “Känner du dig ängslig i vardagslivet?” hade mer inflammation i tandköttet än de som inte kände sig ängsliga. I studie tre och fyra undersöktes om stressrelaterad utmattningsdepression hos kvinnor har någon påverkan på utvecklingen av tandlossning, vilket den visade sig ha.

– Vissa människor har plack och inflammation i tandköttet utan att tandlossningssjukdomen träder in, medan andra får tandlossning. Det kan vara så att depressionen medför en rubbning av immunförsvaret som ger en försämrad munhälsa med ökad inflammation i tandköttet och tandlossning, förklarar Annsofi Johannsen sina resultat.

Den nya kunskapen kan leda till bättre behandling av patienter om deras psykiska hälsa är känd av tandhygienisten eller tandläkaren.

– Men tyvärr är den psykiska hälsan ingenting man pratar om hos tandläkaren eller tandhygienisten idag. Vi borde uppmärksamma den sidan mer, säger Annsofi Johannsen.

Avhandling: “Anxiety, Exhaustion and Depression in Relation to Periodontal Diseases” av Annsofi Johannsen vid Odontologiska institutionen, Karolinska Institutet.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Annsofi Johannsen, medicine doktor och legitimerad tandhygienist,
tfn 08-524 882 65, mobil 073-980 73 69, e-post annsofi.johannsen@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 08-524 838 95 mobil 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera