Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 mars 2006

Roboten Pippi luktar sig till faror

En brinnande byggnad innehållande explosiva eller giftiga ämnen är ingen miljö för människor att vistas i. Däremot kan en robot med mänskliga sinnen användas för att söka efter faror eller rädda människoliv. Sådana robotar utvecklas vid Örebro universitet.

Amy Loutfi är den första kvinnan som doktorerar vid institutionen för teknik vid Örebro universitet. Hon arbetar med att utrusta den mobila roboten Pippi med luktsinne, en så kallad elektronisk näsa.
– En elektronisk näsa innehåller ett antal gassensorer som genom att känna igen olika mönster kan upptäcka både enkla och komplexa lukter, säger Amy Loutfi.
Svårigheterna för en robot med elektronisk näsa handlar om att lära den när den ska använda näsan för att ta ett luktprov och hur den ska kombinera luktinformationen med information den får av andra sinnen, exempelvis synintryck. Dessutom är det svårt för roboten att kommunicera sina resultat och intryck till en mänsklig användare.
– Att prata om hur olika lukter upplevs är svårt människor emellan, och ännu svårare för en robot, säger Amy Loutfi. I min avhandling har jag visat hur roboten Pippi kan använda existerande tekniker inom artificiell intelligens för att lösa problemen med att beskriva lukter, men också hur Pippis andra sinnen kan hjälpa den elektroniska näsan att upptäcka lukter.
Amy Loutfi ser oräkneliga användningsområden för robotar med mänskliga sinnen, inte minst inom räddningstjänst och vid sökning efter olika substanser.
– Idag använder vi oss av hundar för att upptäcka lukter, men hundar kan inte berätta om lukter de upptäcker och de kan inte skickas in på platser som är farliga eller dödliga, säger Amy Loutfi. Där kan robotar som Pippi komma till ovärderlig hjälp.

Amy Loutfi disputerar för teknologie doktorsexamen med avhandlingen “Odour Recognition using Electronic Noses in Robotic and Intelligent Systems” tisdagen 28 mars 2006, klockan 13:00 i Hörsal T, Örebro universitet.

Pressbild på Amy Loutfi finns på följande adress: www.oru.se/press/bildarkiv/amy_loutfi

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Amy Loutfi på telefon 019-30 11 16 eller e-post amy.loutfi@tech.oru.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera