Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 februari 2006

Ny högskoleutbildning i podiatri ger sjuka fötter hopp

I höst startar Karolinska Institutet en 3-årig högskoleutbildning i medicinsk fotvård – Podiatriprogrammet. Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige och har länge stått högt upp på önskelistan hos både Diabetesförbundet och Reumatikerförbundet.

Ett problem för dessa patientgrupper med svåra kroniska sjukdomar är att den fotvård, som så många av dem är beroende av, kräver läkarordination. Något som i praktiken ofta innebär att vården blir eftersatt, med risk för att sår och sjukliga hudförändringar snabbt förvärras.

– Utbildningen till podiater ger kompetens att självständigt diagnostisera och behandla många förändringar i exempelvis diabetesfoten, vilket ger en högre vårdkvalitet närmare patienten, säger Torsten Wredmark, professor och utbildningsansvarig.

Utbildningen till podiater ger 120 högskolepoäng och omfattar undersökning och allsidig behandling av sjukdomar och skador i foten. Första kullen på 30 studenter börjar nu till hösten. Under hela utbildningstiden varvas teori och klinisk verksamhet. Möjligheter till påbyggnadsutbildning med egen forskning kommer att erbjudas.

– Podiatrierna kommer i första hand att jobba i den offentliga sjukvården, men också som egenföretagare. Med sin specialkompetens kan de mycket väl fungera som koordinatorer mellan den befintliga fotvården och läkarna inom primärvården, säger Torsten Wredmark.

Sista ansökningsdag till den nya utbildningen är 15 april. För att komma in på programmet krävs allmän behörighet till högskolestudier med samhällskunskap A, matematik B och naturkunskap B. Dessutom finns möjlighet till särskild prövning av behörighet.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Utbildningsansvarig Torsten Wredmark, telefon 08- 585 875 89,
mobil 070-484 86 83, e-post torsten.wredmark@ki.se.
Pressekreterare Katarina Sternudd, telefon 08-524 838 95,
mobil 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera