Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 februari 2006

Chatta med bibliotekarien – ny nätsupport från teknikbiblioteken

Fem forskningsbibliotek inom teknikområdet öppnar den första februari en gemensam elektronisk tjänst där man kan chatta och söka information tillsammans med en bibliotekarie. Bakom satsningen “Fråga teknikbiblioteken” står KTH, Chalmers, Luleå tekniska universitet samt Linköpings och Uppsala universitet.

Nästan all ny forskning inom naturvetenskap och teknik publiceras elektroniskt. Det ger även forskningsbibioteken möjlighet till utveckling. Ett steg på vägen är att den traditionella informationstjänsten nu flyttar ut på nätet och direkt hem till användaren.

I “Fråga teknikbiblioteken” har bibliotekarien och frågeställaren tillgång till ett gemensamt webbfönster och kan tillsammans söka sig fram till bra informationskällor. Frågeställaren behöver ingen särskild programvara, endast en vanlig webbläsare.

“Fråga teknikbiblioteken” ger pedagogisk vägledning till bibliotekens elektroniska resurser och nättjänster för studenter och forskare vid alla lärosäten med teknikutbildningar under större delen av dagen.

Genom samarbete mellan de tekniska biblioteken, kan den elektroniska informationstjänsten erbjuda bättre sökresultat och högre tillgänglighet.

“Fråga teknikbiblioteken” är öppen måndag – fredag, kl. 9-17. Det går också bra att skicka sin fråga via e-post direkt till något av de fem deltagande biblioteken.

Tjänsten är ett projekt med vårterminen 2006 som en provperiod.

Kontaktinformation
Frågor om tjänsten kan ställas till :

KTH biblioteket, Annika Swedén – 08 790 7082 – annika.sweden@lib.kth.se
Chalmers tekniska högskolas bibliotek, Marie Perning – 031-772 3772 – marie.perning@chalmers.se
Linköpings universitets bibliotek, Britt-Marie Kernell – 013-282917, 281090 brike@bibl.liu.se
Luleå tekniska universitets bibliotek, Ingela Ahlmér -0920 – 49 18 07 -Ingela.Ahlmer@ltu.se
Uppsala universitetsbibliotek, Ulrika Haak 018-471 73 39 Ulrika.Haak@ub.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera