Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 januari 2006

Ger medias bevakning större chans att få katastrofhjälp?

Har media en påverkan på vilken statlig katastrofhjälp som ges? Det menar Thomas Eisensee i sin avhandling som han i fredags lade fram vid Institutet för Internationell Ekonomi, Stockholms universitet.

Varje år sker ungefär 150 naturkatastrofer med cirka 63 000 dödsoffer och 125 miljoner drabbade människor.
– I och med de stora förluster dessa katastrofer orsakar måste katastrofhjälpen ges till de som behöver den bäst. Det är därför viktigt att vara medveten om att media har en påverkan på besluten om statlig katastrofhjälp, säger Thomas Eisensee.
Thomas Eisensee och medförfattaren David Strömberg, båda vid Institutet för Internationell Ekonomi, har undersökt hur TV-nyheter påverkade tilldelningen av amerikansk statlig hjälp till naturkatastrofer i utvecklingsländer mellan 1968-2002.

Att fastställa medias påverkan är svårt eftersom medias bevakning av katastrofer och beslut om katastrofhjälp kan motiveras av samma bakomliggande faktorer, exempelvis hur allvarlig katastrofen är. Detta problem har forskarna löst genom att använda förekomsten av andra nyhetshändelser som skett samtidigt som katastrofen, som de Olympiska Spelen eller rättegången mot OJ Simpson. Dessa händelser har ingen koppling till hjälpbehovet hos de drabbade men påverkar medias beslut om hur man bevakar katastrofen. På så sätt kan forskarna fastställa ett orsakssamband mellan medias bevakning och katastrofhjälp.

Enligt forskarna kräver en katastrof som inträffar under de Olympiska Spelen tre gånger så många dödsoffer som en katastrof på en vanlig dag för att ha samma möjlighet till statlig hjälp. Katastrofer som inträffar samtidigt med andra stora nyhetshändelser, som rättegången mot OJ Simpson, kräver mer än sex gånger så många dödsoffer än om de sker under perioder av nyhetstorka.
– När det redan finns många stora nyheter att berätta om, lyfts nyheter om katastrofer i utvecklingsländer ut från nyhetsprogrammen på grund av platsbrist. Detta minskar i sin tur sannolikheten att den amerikanska staten ger hjälp, säger Thomas Eisensee.

Avhandlingen innehåller även två essäer om finanspolitik och pensionsavgång.

Avhandlingens titel: Essays on Public Finance: Retirement Behavior and Disaster Relief.

Mer information: Thomas Eisensee nås på tfn 070-482 47 45, 08-16 31 02, e-post Thomas.Eisensee@iies.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera