Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 januari 2006

Det krävs mer än bara pengar för att bekämpa tropiska sjukdomar

Var tredje sekund dör ett afrikanskt barn i malaria. Mer än 500 miljoner människor i Afrika lider av andra tropiska sjukdomar. Nu samlas ledande experter och politiker från hela världen på Karolinska Institutet i Stockholm för att samordna insatserna mot dessa sjukdomar. Initiativtagare till konferensen är den världskände ekonomen Jeffrey Sacks, rådgivare åt FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Den 30-31 januari 2006 arrangeras en internationell konferens på Karolinska Institutet i Stockholm – för att rikta uppmärksamheten mot Malaria och de tropiska sjukdomar som går under samlingsnamnet NTD (Neglected Tropical Diseases). Arrangör för konferensen är UN Millennium Project, där Jeffrey Sacks är chef, i samarbete med Karolinska Institutet. Deltagare är forskare, politiska representanter för en lång rad länder, privat näringsliv samt organisationer som WHO och Unicef.

– Malaria är Afrikas största sjukdom som dödar flest barn och kvinnor. Vi behöver komma samman för att mer resurser ska fokuseras på det här området, säger malariaexperten Mats Wahlgren, professor vid Karolinska Institutet och en av konferensens talare.

Gemensamt för malaria och NTD är att sjukdomarna är relativt lätta att förebygga och behandla. Det svåra är att samordna insatserna, så att de blir effektiva.

– När det gäller malaria är det nu viktigt att få alla i kedjan, från läkemedelstillverkare till politiker och donatorer att höja aktivitetsgraden. Pengar har börjat strömma in på senare år, men fortfarande dör barn varje dag, säger Joanna Rubinstein, chef för avdelningen Health and Science Initiatives på UN Millennium Project i New York.

Ett effektivt sätt att bekämpa och kontrollera malarian är att låta barn sova under speciella myggnät som impregnerats med bekämpningsmedel, och att behandla barnen med effektiva läkemedel mot malaria. Men läkemedelsbolagen och myggnätsproducenterna kräver garantier att det finns köpare innan de ökar produktionen. Det är enligt Joanna Rubinstein ett typiskt exempel där bra samordning kan vara viktigare än pengar.

Välkommen till presskonferens:
Måndag 30 januari klockan 18.15. Plats: Karolinska Institutet, Nobel Forum, Nobels väg 1, Stockholm. Ett fåtal platser finns också kvar för journalister som önskar delta under hela konferensen.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Luis Montero, Communications Associate UN Millennium Project,
tel +1-212-906 5754, mobil +1-917-443 5342,
e-post luis.montero@unmillenniumproject.org.

Clare Oh, Public Information Officer The Earth Institute of Columbia University, tel +1-212-854 5479, mobil +1-646-236 1132,
e-post coh@ei.colombia.edu.

Katarina Sternudd, pressekreterare Karolinska Institutet,
tel +46-(0)8-524 838 95, mobil +46(0)70-224 38 95,
e-post katarina.sternudd@ki.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera