Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 januari 2006

Europeiska universitet rustar mot väst

Lunds universitet har blivit invalt i LERU – ett förbund för forskningstunga europeiska universitet som lobbar inom EU för forskning och högre utbildning.Några av organisationens käpphästar är arbetet för ett Europeiskt forskningsråd och ett European Institute of Technology.

– LERU är ett viktigt samarbetsorgan för att universitetens forskning och utbildning ska få en mer framträdande roll i det nya Europa, säger Lunds universitets rektor Göran Bexell.
Lunds universitet samarbetar idag i nordiska och världsomspännande universitetsnätverk. Medlemskapet i LERU ger nya möjligheter att samarbeta med de främsta universiteten även på europeisk nivå.

LERU – League of European Research Universities – grundades 2002 för att främja europeisk forskning som man menar har hamnat på efterkälken. Organisationen drogs igång av Europas främsta universitet, både forsknings- och utbildningsmässigt. Universiteten i Cambridge, Oxford, Helsingfors, Heidelberg och Karolinska institutet var några av de tolv grundarna. Målet är att på olika sätt påverka europapolitiken för att Europa ska kunna nå målet för Lissabonstrategin, som bland annat strävar efter att Europa ska komma ikapp USA både vad gäller innovationer och forskning senast år 2010.

Idag har amerikanska statliga toppuniversitet i snitt en fem gånger högre budget än deras europeiska motsvarigheter och deras attraktionskraft är överlägsen när det gäller konkurrensen om forskare och studenter, för att inte tala om den totala utklassningen i Nobelprissammanhang.
LERU arbetar bland annat för att Europas stater ska öka anslaget till forskning från en till tre procent.

Från och med januari 2006 har LERU fått sex nya medlemmar. Dessa är, förutom Lunds universitet, även University College London, Université Paris-Sud 11 och universiteten i Utrecht, Zürich och Amsterdam. Medlemskapet får man genom en inbjudan och för att komma på fråga tas hänsyn till universitetets kvalitet såväl som kvantitet, forskningsvolym, inflytande i samhällsdebatten, ämnesbredd, antalet forskarstudenter och citeringar i vetenskapliga sammanhang.

Kontaktinformation
För mer information tala med rektor Göran Bexell på telefonnummer 046-222 70 01 och se ytterligare pressinformation på www.leru.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera