Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 december 2005

Plastberedare lyft för unika tester

Nu kan nya komponenter och egenskaper i plast formas och undersökas på Högskolan i Borås. Allt detta är möjligt via en ny unik plastbearbetande blandare. Mikael Skrifvars, professor i polymerteknik vid Institutionen Ingenjörshögskolan, är nöjd med investeringen som inget av landets lärosäten har:- Nu kan vi genomföra undersökningar som tidigare varit omöjliga. Utrustningen är ett lyft för vår forskning inom området.

Den plastbearbetande blandaren kommer att utnyttjas både inom grundutbildningen, i forskningsprojekt, men också för uppdrag och tester för industrin. Utrustningen är nämligen en miniatyr av större plastbearbetande blandare som finns ute i industrin. Eftersom den är liten kan man göra tester med bara ½ dl plast (granulat). Detta är en stor fördel, eftersom man ofta har tillgång till mycket små mängder råmaterial då man utvecklar nya plaster. Egentligen består utrustningen av två delar. Den ena är en blandare där råvaran värms upp, smälter och trycks ut i allt från plastfibrer till plastfilmer.

Johannes Rehbein, som är utbytesstudent från RWTH Aachen University i Tyskland, demonstrerar hur maskinen fungerar. I den andra delen kan man tillverka provbitar som smälts ner i färdiga formar.

– Utrustningen är verkligen intressant för forskningsändamål, men också för examensjobb, förklarar Mikael Skrifvars.
Via en dator kan man också följa tillverkningsprocessen och få fram olika värden och göra mätningar.

Stort intresse
Han berättar vidare att inget annat svenskt lärosäte har en liknande utrustning. Därför är också intresset för den stort. SP, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, har varit med och delfinansierat maskinen och kommer också att utnyttja den. Mikael Skrifvars berättar att SP är närmast intresserad av att bearbeta s.k. nanokompositer, det vill säga plaster som blandas med nanofyllmedel. Utrustningen kommer även att utnyttjas i gemensamma projekt vid SP och Högskolan i Borås.
– Även Institutionen Textilhögskolan är intresserade. Tillsammans kan vi nu ta fram nya textila material via plastfibrer, som kan t.ex. användas i funktionella och smarta textilier, fortsätter Mikael Skrifvars.

Det är via en finansiering från Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad som Institutionen Ingenjörshögskolan har kunnat köpa in maskinen. Totalt kostar den runt 1,2 miljoner kronor.
– Det var en stor investering, men helt nödvändig för vår forskning inom det här området.

Kontaktinformation
Professor Mikael Skrifvars, Institutionen Ingenjörshögskolan Högskolan i Borås
Telefon: 033-435 4497
Mobil: 0708-19 61 46
E-post: mikael.skrifvars@hb.se

För högupplösta bilder se referenslänk:

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera