2 december 2005

Hur efterbehandla avfallet från Aitik-gruvan?

Ända sedan 1989 har avfallet från Bolidengruvan Aitik utanför Gällivare karaktäriserats och analyserats via ett stort antal olika undersökningar.I nästa vecka presenterar Manfred Lindvall, industridoktorand vid Luleå tekniska universitet och dessutom miljöchef vid Boliden, sin licentiatuppsats i vilken han presenterar ett antal strategier för den efterbehandling som sker både under pågående gruvdrift och när verksamheten i dagbrottet en dag upphör.

Diskussionerna kring avfallet från Aitik och dess eventuella “farlighet” har pågått under många år. Ända sedan 1989 har olika typer av undersökningar karatäriserat avfallet från såväl gråberg som anrikningssand, och det i en sådan omfattning att det nu blivit möjligt att utarbeta strategier för hur man ska kunna genomföra efterbehandlingar som ger så begränsade miljöeffekter som möjligt både under själva driftsfasen och när gruvan en gång stängs.

Onsdagen den 7 december presenterar Manfred Lindvall, industridoktorand vid LTU och miljöchef vid Boliden, sin licentiatuppsats där han presenterar ett antal sådana strategier.
Medias representanter hälsas välkomna till Manfred Lindvalls presentation som hålls klockan 13.00 i F 341.

Upplysningar: Professor Björn Öhlander, tel. 0920-49 14 78, 070-523 56 71, bjorn.ohlander@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera