Artikel från Lunds universitet
7 oktober 2005

EU-tävling om arkitektur och design av världens största teleskopbyggnad avgjord

Inom ramen för EU:s sjätte ramprogram pågår förstudier för att bygga ett landfast teleskop som blir det överlägset största hittills och därför ger helt nya möjligheter till detaljerade observationer. Bland annat hoppas forskarna kunna se så långt, och därmed så långt tillbaka i tiden, att de kan förstå universums uppkomst och även få veta om det finns möjlighet till liv på andra planeter.

Nyligen avgjordes tävlingen om innovativ design och arkitektur för byggnaden som skall hysa teleskopet. Ett förslag från Lunds universitet vann första plats i konkurrens med sju andra pan-europeiska förslag. På andra plats kom en spansk grupp.

– Det är mycket glädjande. Eftersom projektet är så unikt kräver det helt nya byggtekniska lösningar, vilket har gjort arbetet både stimulerande och krävande, förklarar Göran Sandberg, professor i byggmekanik på Lunds Tekniska Högskola och projektledare för Lundagruppens konstruktionsförslag.

Teleskopet och dess ca 200 meter höga byggnad utmärks av avancerade tekniska lösningar inom bl a adaptiv optik, reglerteknik och datoralgoritmer. Primärspegeln på det planerade teleskopet blir minst 50 meter. Motsvarande mått på dagens största landfasta teleskop, Keck-teleskopet på Hawaii, är knappt tio meter. Spegelstorleken är helt avgörande för skärpa och bildupplösning:

– Med det nya teleskopet blir ljussamlingen och skärpan tiotusenfalt bättre än idag, vilket ger helt nya möjligheter att studera exempelvis galaxer, förklarar Arne Ardeberg som tillsammans med Torben Andersen på astronomiska institutionen i flera år drivit idén om att konstruera ett teleskop av det slag som EU nu planerar att bygga. De har haft en viktig roll att utforma lundagruppens helhetslösning, som anger riktlinjerna tillsammans med ett annat pan-europeisk förslag, Owl.

Arne Ardeberg förklarar att landfasta teleskop har kraftigt försprång mot rymdbaserade teleskop som av kostnadsskäl måste göras betydligt mindre, och är svårare att underhålla. Däremot kan rymdteleskop fånga upp ljusvågor som inte tränger ner till jordatmosfären, så de olika typerna kompletterar varandra, menar han.

Lunds universitet har alltså redan en nyckelroll i EU:s teleskop-projekt, som nu befästs ytterligare. Teleskopet är tänkt att placeras i norra Chile eller på Kanarieöarna och beräknas stå klart om drygt 10 år.

Läs motiveringen på: http://www.otri.iac.es/files/elt/elt-283YyL.pdf . Läs mer om Euro50 på www.astro.lu.se/euro50

Gruppen bakom det vinnande förslaget består av:
– Lunds universitet, projektkoordinator.
– Tower 151
– ABB
– NCC
– Tyréns AB
– Galway University – National University of Ireland
– Emmer Pfenninger Partner AB
– Arups

– Huvudarkitekten är John Cramer, adjunkt i formlära på Lunds Tekniska Högskola.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Arne Ardeberg, professor i astronomi, Lunds universitet, arne.ardeberg@astro.lu.se, tel: 046-222 72 90, 070-369 70 05 eller Göran Sandberg, professor, Byggnadsmekanik, Lunds Tekniska Högskola goran@byggmek.lth.se, tel: 046-222 81 46, 0708-22 81 46. För bilder, kontakta Göran Sandberg.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera