Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 oktober 2005

Text blir animation – forskare utvecklar helt ny mjukvara

Skriv in en berättelse i datorn och den omvandlar automatiskt din text till en tredimensionell animation. En sådan mjukvara, kallad Carsim, utvecklas för närvarande av en grupp forskare i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola. Deras forskning presenteras i ett aktuellt nummer av New Scientist.

– Målsättningen med forskningsprojektet är att i framtiden kunna hjälpa människor och organisationer att snabbt och enkelt visualisera komplexa situationer. Systemet är helt nytt, något liknande finns inte i hela världen. En utmaning är därför att utforska hur pass “intelligent” systemet överhuvudtaget kan bli, berättar Pierre Nugues.

Enligt Pierre Nugues har de kommit en bit på väg. Carsim kan numera exempelvis utifrån sammanhanget analysera är vad ordet “det” syftar på och även hantera tidstempus, såsom “före” och “sedan”.

– När är ett ögonvittne till en trafikolycka exempelvis skildrar vad som hänt, berättar han ofta det viktigaste först och sedan hur det gick till. För Carsim gäller det att omvandla berättelsen så att den blir rätt kronologiskt, förklarar Pierre Nugues.

Forskarna lät testpersoner para ihop 50 olika beskrivningar av trafikolyckor med Carsims animation av samma beskrivning. I 56 procent av fallen bedömdes överensstämmelsen vara god eller mycket god.

– Med tanke på språkets komplexitet är detta ett resultat som vi är mycket nöjda med, kommenterar Richard Johansson, doktorand i projektet.

Hittills har alltså beskrivning av trafikolyckor, bl a i tidningsartiklar, varit utgångsmaterial. Utöver att trafiksituationer är ett avgränsat och väldefinierat område finns enligt Pierre Nugues behov; för försäkringsbolag, utbildning av bilförare eller som illustration i tidningsartiklar. Men tänkbara tillämpningsområden är betydligt fler.

– Tekniken kan komma att användas i spel eller för att t ex göra egna animerade godnattsagor, säger Pierre Nugues.

Carsim demonstreras Vinnovas monter på Tekniska Mässan i Stockholm 18-22/10 och under Software Days i Lund 18/10 (www.softwaredays.org).

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Pierre Nugues, universitetslektor, Datavetenskap, Tel: 046-222 96 40, Pierre.Nugues@cs.lth.se eller Richard Johansson, doktorand, Datavetenskap Tel: 046-222 42 49 Richard.Johansson@cs.lth.se. För foto och grafik, kontakta Jonas Wisbrant, Projektsekreterare LUCAS, Tel: 046-222 34 83, Jonas.Wisbrant@cs.lth.se

Läs mer och prova carsim på: http://www.lucas.lth.se/lt/ Poster med illustrationer: http://www.lucas.lth.se/about/posters/carsim3.pdf.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera