Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 september 2005

Världsledande luktforskare till Uppsala

Uppsala universitet gästas nästa vecka av tre världsledande luktforskare, bland andra den mänskliga feromonforskningens “moder”, Martha McClintock. Ett öppet seminarium på institutionen för psykologi den 22 september handlar om hur hjärnan bearbetar lukter och hur lukter påverkar vårt beteende.

Forskningen om mänskliga feromoner är ett spännande forskningsområde, som initierades av den amerikanska biopsykologen Martha McClintock på 70-talet då hon visade att menstruationscykeln synkroniserades hos kvinnor som lever nära tillsammans. Sedan dess har forskningsområdet expanderat. Nyligen har det visats att svett från en donatorkvinna kan påverka menstruationscykeln hos en grupp kvinnor olika beroende på om kvinnan donerar sin svett före eller under ägglossning. Specifika manliga och kvinnliga feromoner har visat sig ha en ämnes- och könsspecifik effekt på hjärnans hormonproducerande områden och det finns studier som visar att kvinnor föredrar lukten av män som är genetiskt olika dem själva. Vid Uppsala universitet finns en framgångsrik forskargrupp inom luktforskningen ledd av docent Mats Olsson.

– Det känns roligt att vi lyckats samla dessa tre forskare här samtidigt. De har alla betytt mycket för detta forskningsområde, säger han.

Professor Martha McClintock håller i samband med sitt besök föredrag både på institutionen för psykologi och institutionen för neurovetenskap, som den 21 och 22 september arrangerar seminariedagar om hjärnforskning. Till institutionen för psykologi kommer också Marilyn Jones-Gotman från McGill University i Kanada, samt professor Noam Sobel från University of Berkeley, USA, som båda forskar på hur lukter påverkar hjärna och beteende.

Program vid institutionen för psykologi: http://www.psyk.uu.se/hemsidor/olfaction/Seminar/seminarium.htm

Program vid institutionen för neurovetenskap:
Program: http://www.neuro.uu.se/Aktuellt/FocusonNeuroscience.htm

Kontaktinformation
Kontaktperson institutionen för psykologi:
Docent Mats Olsson, 018-471 21 50, 070-713 52 05 eller Mats.Olsson@psyk.uu.se

Kontaktperson institutionen för neurovetenskap:
Professor Dan Larhammar, 018- 471 41 73 eller Dan.Larhammar@neuro.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera