Artikel från Vetenskapsrådet
5 september 2005

Tvärvetenskap – svenskt styrkeområde som ökar

Svenska forskare är starka inom tvärvetenskapen. I allt större utsträckning samarbetar man inom tvärvetenskapliga projekt som också får stöd av forskningsfinansiärerna. Det visar en rapport från Vetenskapsrådet.

Omfattningen av den s k multi- och interdisciplinära forskningen ökar i alla länder. Försiktiga skattningar pekar mot att ungefär en tredjedel av forskningsverksamheten, i Sverige liksom internationellt, kan beskrivas som tvärvetenskap.

Drivkraften för denna utveckling är i första hand att forskare behöver teorier, metoder och tekniker från andra områden för att effektivt lösa sina forskningsproblem. Förutom dessa spontant drivna samarbeten har finansiärer även stimulerat till tvärvetenskap inom utpekade områden.

I Vetenskapsrådets rapport “Tvärvetenskap – en analys” analyseras dels varför forskningen utvecklas på detta sätt, dels hur forskningsfinansiärer arbetar för att understödja tvärvetenskapliga initiativ.

Om rapporten
Författare är Ulf Sandström, analytiker vid Vetenskapsrådet.
Beställ den tryckta rapporten via Internetbokhandeln på: http://db2.ordform.com/vrshop/, eller ladda ner den som pdf-fil via Vetenskaprådets hemsida: http://www.vr.se/publikationer/sida.jsp?resourceId=-146

Kontaktinformation
Kontaktperson
Ulf Sandström, analytiker Vetenskapsrådet
08-546 44 129, Ulf.Sandstrom@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera