Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 augusti 2005

Christina Ullenius ny styrelseordförande för FOI

Torsdagen den 26 augusti har regeringen utsett Christina Ullenius till ny styrelseordförande för FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Hon är rektor vid universitetet i sin gamla hemstad Karlstad och efterträder från och med den 1 september Kerstin Fredga som ordförande i FOI:s styrelse.

– Utan att kunna så mycket om FOI ännu så inser jag naturligtvis att det väntar stora förändringar. Och jag har mycket erfarenhet av att leda förändringar, säger Christina Ullenius.

– Jag blev mycket glad att bli tillfrågad om jag ville styrelseordförande och jag har tänkt igenom det här noga, berättar Christina Ullenius. Jag har arbetat mycket med att utveckla forskning och utbildning i samverkan med omvärlden. Det här har varit en stor omställning för universitetsvärlden. Jag har försökt hitta former för dialog. Hur ska ett universitet kunna bli en drivkraft i regionen och inte bara ett universitet för regionen utan en resurs för hela nationen.

Christina Ullenius blev civilingenjör på Tekniska högskolan i Stockholm. Ämnet var kemi. Det ledde med tiden vidare till en doktorsavhandling vid Chalmers i Göteborg.

– Och det är där jag har varit den längsta tiden. Från 1972 till 1994. Jag var bland annat prorektor och ansvarig för att driva utvecklingen av civilingenjörsutbildningen.

Ledarerfarenheten från Chalmers låg sedan i vågskålen när regeringen sökte någon som skulle utveckla högskolan i Karlstad till universitet.

– Jag kom till den dåvarande högskolan 1995 och 1999 hade Karlstad ett universitet.

Det finns säkert beröringspunkter med FOI. Det handlar om att balansera mellan de inre drivkrafterna i en organisation och styrelsen. Visserligen har FOI andra ramvillkor än universitet men många frågor är desamma. Forskningen ska utvecklas och inriktas och det måste finnas en balans mellan fri och beställd forskning.

Kontaktinformation
Johan Axell, kommunikationsdirektör
Telefon: 08-555 030 18
Mobil: 070-277 03 62

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera