Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 augusti 2005

Anslag till Parkinsonforskning

Lätta darrningar är en vanlig följd av Parkinsons sjukdom. Men en annan rörelserubbning som många patienter råkar ut för – okontrollerade ryckiga och flaxande rörelser – är inte en följd av sjukdomen utan en biverkning av dess medicinering. Lundaforskaren Angela Cenci-Nilsson har fått ett stort anslag från en amerikansk stiftelse för att studera en möjlig ny behandling mot dessa biverkningar.

De ryckiga rörelserna kallas dyskinesier. Angela Cenci-Nilssons grupp ska testa några nya substanser som tagits fram för bara ett par år sedan och gett mycket lovande resultat hos råttor med dyskinesi. Förhoppningen är att dessa substanser skulle kunna utvecklas till en tilläggsmedicinering till den vanliga Parkinsonsmedicinen. Om allt går väl skulle en sådan tilläggsmedicin kunna vara på marknaden om tidigast 5-10 år.
Den amerikanska stiftelsen Michael J Fox foundation är världens största privata, icke-kommersiella bidragsgivare till Parkinson-forskning. Den är startad av den amerikanska filmstjärnan Michael J. Fox (känd från bl a Tillbaka till framtiden), som själv lider av Parkinsons sjukdom. De nära 1.3 miljoner kr som Angela Cenci-Nilsson nu fått från Michael J. Fox Foundation är det fjärde anslaget som beviljats henne av denna stiftelse.
– Alla anslag har varit för olika projekt. Det betyder att mina ansökningar varje gång blivit positivt bedömda i hård internationell konkurrens, vilket känns mycket glädjande, säger hon.

Mer information Angela Cenci-Nilsson, tel 046-2221431, e-post angela.cenci_nilsson@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera