Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 augusti 2005

Tidig träning viktig för musiker

Om man vill bli en skicklig musiker, dansare eller idrottare gäller det att börja öva i tidig ålder. Det är ett känt faktum. Nu kan en forskargrupp vid Karolinska Institutet också förklara varför det är viktigt, vad det är som händer i hjärnan vid tidig övning.

Forskarna har studerat konsertpianisters hjärnor i så kallad magnetresonanskamera (MR) och jämfört dem med åtta ickemusikers hjärnor. I musikergruppen fann man ett tydligt samband mellan övning i olika åldrar och den vita substansens utseende i hjärnan. Den vita substansen är de nervtrådar som förbinder olika områden i hjärnan med varandra. Runt dessa nervtrådar bildas myelin – ett isolerande skikt. Ju mer myelin, desto tjockare nervfibrer och snabbare nervimpulser.

Forskarna fann tydliga samband mellan hur mycket pianisterna hade övat i olika åldrar och hur tjocka fibrerna i den vita substansen var i olika hjärnområden. Resultaten pekar på att myelinbildningen – som huvudsakligen sker i barndomen – får en extra stimulering av intensiv träning. Och denna extra stimulering hjälper till att ge optimal funktion i vuxen ålder.

– Det här förklarar till en del varför tidig träning är viktig för att nå väldigt hög skicklighet, säger Fredrik Ullén, forskare i neurovetenskap och även själv aktiv konsertpianist.

– Både gener och träning är säkert viktiga för att bli en bra musiker. Men de samband vi ser här mellan övning i olika åldrar och strukturen i olika hjärnområden, är med all sannolikhet en träningseffekt, säger Fredrik Ullén.

Artikeln publiceras i den ledande neurovetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience den 8 augusti.

Kontaktinformation
För ytterligare information:
Fredrik Ullén, pianist och medicine doktor, institutionen för kvinnors och barns hälsa, enheten för neuropediatrik vid Karolinska Institutet, tel 070-492 61 23, 08-624 36 38, 08-517 773 55, e-post: fredrik.ullen@neuro.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera