Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 juni 2005

Första proteinet som hämmar svart pigment har hittats

I samarbete med koreanska forskare har Uppsalaforskarna Irene och Kenneth Söderhäll hittat det protein i mjölbaggens blodplasma som hämmar bildandet av svart pigment. Rönen publiceras i morgondagens nummer av The Journal of Biological Chemistry.

Melaniner är mörka olösliga pigment som produceras av de flesta organismer, från mikroorganismer till växter och djur. Melaniner har många olika biologiska funktioner och är även kända för att binda läkemedel och andra kemikalier.

Färgen på människans svarta och röda hår kommer från olika typer av melanin och i djurriket används melanin ofta som kamouflage, till exempel i fjäderdräkten hos vissa fågelarter. I vår egen hud fungerar melaninet som skydd mot solens ultravioletta strålar. Vår solbränna är egentligen resultatet av en ökad melaninbildning.

Ryggradslösa djur, till exempel insekter, använder melanin i sitt försvar mot sjukdomsframkallande bakterier. Melaniner har också visat sig viktiga i människans försvar mot vissa virus, exempelvis HIV.

I samarbete med koreanska forskare har Irene och Kenneth Söderhäll arbetat med melaninbildning hos den vanliga mjölbaggen. Forskarna har hittat ett protein i insekternas blodplasma som hämmar bildandet av melanin. Genom att slå ut genen för detta protein i mjölbaggelarver visade forskarna att blodet snabbt blev melaniserat och många larver blev svarta.

Detta är det första protein som har visat sig ha en direkt hämmande effekt på melaniseringen i något djur.

– Nu återstår att visa om liknande proteiner också reglerar melaninbildningen i andra djur och i människan, säger Irene Söderhäll.

Länk till The Journal of Biological Chemistry: http://www.jbc.org/

Kontaktinformation
Irene Söderhäll, tel: 018-471 28 17, mobil: 070-173 84 17, e-post: irene.soderhall@ebc.uu.se
Kenneth Söderhäll, tel: 018-471 28 18, e-post: kenneth.soderhall@ebc.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera