Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 juni 2005

Akademisk forskning vid Karolinska Institutet förs ut till industrin på ett unikt sätt

Karolinska Institutets lösning för finansiering av tidiga upptäckter presenteras på bioteknik mässan i Philadelphia, USA den 21 juni.

En portfölj av starta-upp-bolag bildas och därefter söks investeringsunderlag till hela portföljen. Detta system som används vid Karolinska Institutet är unikt i världen och ökar möjligheten till framgång samt god förtjänst hos investerare.

Inom akademin genereras ständigt forskningsresultat som kan ha stor kommersiell potential. Bland annat på grund av brist på riskkapital för tidig produktutveckling har det varit svårt att få ut upptäckter inom akademin på marknaden.

Karolinska Institutet har löst detta på ett enastående sätt genom att bilda portföljbolag. Hittills har två portföljbolag bildats, Karolinska Development I och II. I Karolinska Development I ingår 16 olika starta-upp-bolag och i Karolinska Development II, 18 stycken. Investerare stödjer hela portföljen och eftersom pengarna satsas i flera olika bolag minskar riskerna och chansen för god avkastning ökar. Bolagen som ingår i portföljerna stöds av Karolinska Development tills de är redo att introducera sin applikation på marknaden.

– I stort sätt alla universitet hjälper sina forskare att få ut sina upptäckter på marknaden. Det stora problemet med att få finansiering till så tidiga upptäckter har vi lyckats lösa på ett mycket framgångsrikt sätt. Vår lösning ökar möjligheten till god avkastning för investerarna eftersom de satsar pengarna i flera olika bolag, säger Ola Flink

Ola Flink presenterar Karolinska Institutets lösning för finansiering av tidiga upptäckter på bioteknik mässan i Philadelphia, USA den 21 juni.

Kontaktinformation
För kontakt med Ola Flink: Telefon 08-524 839 94, 070-350 39 94, e-mail ola.flink@kab.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera