Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 juni 2005

Berg- och dalbanekonstruktören Werner Stengel blir hedersdoktor vid Göteborgs universitet

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har utnämnt Werner Stengel till hedersdoktor. Stengel är en legend inom berg- och dalbanekonstruktion och står bland annat bakom flera av attraktionerna på Liseberg och Gröna Lund.

Werner Stengel började arbeta med berg- och dalbanor 1963, och står bland annat bakom Lisebergbanan som invigdes 1987 och de nya berg- och dalbanorna Balder och Kanonen. Attraktionen Kanonen – som är årets nyhet på Liseberg – består bland annat av en loop av formen klotoid som introducerades av Stengel redan 1975. Loopens form gör att belastningen på kroppen blir mycket mindre än om den varit helt cirkulär. Stengel är också engagerad i en forskningsgrupp som bland annat studerar berg- och dalbanors belastning på människokroppen, och arbetar aktivt med den europeiska standarden för tivolianordningar.

Sedan 1995 har Naturvetenskapliga fakulteten använt Lisebergs attraktioner i undervisningen, först inom utbildningsprogrammet naturvetenskaplig problemlösning och sedan via projekt Slagkraft. Totalt har omkring 9000 elever experimenterat på Liseberg inom ramen för projektet Slagkraft. I samband med projekten har universitetet fått tillgång till data och delar av Stengels ritningar för bland annat Lisebergbanan.
– Att arbeta med autentiska uppgifter kring krafter i berg- och dalbanor är inspirerande och hjälper studenterna att utveckla ett tredimensionellt tänkande, säger Ann-Marie Pendrill, professor i fysik och projektledare för Slagkraft.

Werner Stengel utnämns till hedersdoktor med motiveringen: “För hans outtömliga kreativitet som kopplar samman fysik och design med kroppens upplevelser i berg- och dalbanor och andra åkattraktioner”. Utnämningen kommer lägligt, eftersom 2005 är utropat till fysikår och svenskt designår.

Promotionshögtiden äger rum den 22 oktober.

Kontaktinformation
Ann-Marie Pendrill, Institutionen för fysik
Göteborgs universitet
Tel: 031-772 3282
E-post: Ann-Marie.Pendrill@fy.chalmers.se

Ulf Johansson, Liseberg
Tel: 031- 733 0205
E-post: ulf.johansson@liseberg.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera