Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 juni 2005

Globala säkerhetsfrågor diskuteras på Uppsala slott

Den 13-15 juni arrangerar Dag Hammarskjölds Minnesfond och institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet ett symposium på Uppsala slott. Omkring 50 framstående deltagare från världen över ska träffas för att ta fram konkreta och genomförbara förslag för att stärka respekten för folkrätten och de internationella institutionerna.

Symposiet har titeln “The Dag Hammarskjöld Symposium on Respecting International Law and International Institutions” och öppnar klockan 18.00 den 13 juni. Första kvällens föredrag och paneldebatt, där bland andra professor Peter Wallensteen från Uppsala universitet deltar, är öppen för allmänhet och media.

Dag Hammarskjöldsymposiet arrangeras i en tid när Förenta Nationernas reformer debatteras brett och världen visar ett nyvaknat engagemang för förändring. Syftet med symposiet är att ta fram en uppsättning praktiskt genomförbara och genomtänkta förslag som kan tjäna till att öka respekten för folkrätten och de internationella institutionerna.

Symposiet är också en del i firandet av 100-årsjubileet av Dag Hammarskjölds födelse. Dag Hammarskjöld var FN:s andre generalsekreterare och bodde under sin barn- och ungdomstid i Uppsala slott.

Program för den öppna delen av Dag Hammarskjöldsymposiet den 13 juni:

18.00 Välkomsttal av Bo Sundqvist, rektor vid Uppsala universitet.

“Dag Hammarskjöld Revisited: International Law and Institutions in a Constitutional Perspective,” kort anförande av professor Manuel Fröhlich, Freidrich Schiller-Universität, Jena.

Körsång av Allmänna sången

Paneldebatt om vägar till ökad respekt: reflektioner över den senaste tidens erfarenheter och realistiska alternativ. Ordförande är professor Peter Wallensteen, Uppsala universitet. Deltagare i panelen: Professor Thomas J Biersteker, dr Leonard Wantchekon och dr Michael Fullilove.

Kontaktinformation
Kajsa Övergaard, Dag Hammarskjölds Minnesfond, tel: 018-12 27 12, mobil: 0730-87 77 01, e-post: kajsa.overgaard@dhf.uu.se
Olle Nordberg, Dag Hammarskjölds Minnesfond, tel: 0705-67 30 51
Peter Wallensteen, Uppsala universitet, tel: 018-471 23 52

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera