Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 juni 2005

Expertsvar belönas med Guldlänken som bästa samverkansprojekt

I tävlingen Guldlänken 2005 utsågs Expertsvar som vinnare i klassen bästa samverkansprojekt. Genom tjänsten får journalister snabb tillgång till den kunskap som finns hos svenska forskare, skriver man i motiveringen som också pekar på det unika samarbetet mellan högskolor, universitet, forskningsinstitut och -finansiärer som samordnas via Vetenskapsrådet.

Vid prisceremonin Offentliga Rummet i Linköping igår medverkade bland annat minister Ylva Johansson. Förutom Expertsvar belönades också “Min pension” som bästa e-tjänst.

– Båda vinnarna är fantastiska exempel på god samverkan med kundens bästa för ögonen, säger, säger Stefan Hedin jurymedlem och ledamot av IT-politiska strategigruppen. ‘

Min pension vinner i tävlingsklassen Bästa e-tjänst för att den är enkel att använda och ger en känsla av mervärde. Ett särskilt plus får den för att offentlig och privat sektor samverkar med kundens bästa för ögonen.

När det gäller Expertsvar är det just den omfattande graden av samverkan som resulterat i en väl utvecklad tjänst och medalj i tävlingsklassen Bästa samverkan.

– Det är särskilt lovvärt att hitta möjligheter till samverkan när det gäller universiteten och högskolorna eftersom de faktiskt konkurrerar med varandra på olika sätt, säger Hans von Axelson, jurymedlem och verksamhetschef på Handikappombudsmannen.

“Expertsvar.nu är en till synes enkel tjänst som kopplar ihop journalisters frågor med svar från forskare. Bakom tjänsten döljer sig en gedigen samverkan med universitet och högskolor samt ett system väl avpassat för målgruppens behov och situation. Juryn väljer Expertsvar till vinnare i tävlingsklassen Bästa samverkan för att den löser ett väl definierat problem med en genomtänkt tjänst beroende av kontinuerlig och påtaglig samverkan.”

Vinnarna och de hedersomnämnda bidragen direktkvalificeras till den internationella tävlingen Stockholm Challenge (www.stockholmchallenge.se).

Mer information om Guldlänken, juryn och tävlingsbidragen finns på www.guldlanken.se och www.statskontoret.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera