Artikel från Mistra

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 juni 2005

Stöd för djärv forskning

Mistra utlyser nu stöd till nyskapande forskningsprojekt. Det sker via Mistras så kallade idéstöd. Idéstödet har tillkommit som ett komplement till Mistras vanliga forskningsprogram. Allt för att ge forskare möjlighet att pröva nya idéer som kan lösa miljöproblem. Här uppmuntras originaliteten. Risktagandet är lite större.

I år har dock förutsättningarna ändrats. Den viktigaste nyheten i årets utlysning är att det bara finns ett huvudsakligt kriterium; att forskningen ska vara nyskapande. Andra krav har lyfts bort.

– Idéstödet har haft samma karaktär i fyra år och det behövs en nytändning för att få fram mer av den uppnosiga forskning Mistras idéstöd syftar till. Vi tror att kraven på tvärvetenskaplighet och unga forskare delvis motverkat målen, säger Johan Edman, projektledare vid Mistras kansli.
På så sätt hoppas Mistra också fånga upp idéer som ligger lite vid sidan av mainstream-forskningen.
De förenklade ansökningskriterierna betyder inte att kraven på vetenskaplig kvalitet är lägre, men för att få fram verkligt banbrytande forskning för bättre miljö är Mistra beredd att acceptera en relativt hög grad av osäkerhet.

Kontaktinformation
Johan Edman
Projektledare Idéstöd
E-mail: johan.edman@mistra.org

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera