Artikel från Polarforskningssekretariatet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 maj 2005

Antarktiskonferensen 2005 – Lunchbriefing UD:s pressrum 31 maj kl 12

Omkring 300 regeringsföreträdare, forskare och experter från ett 50-tal länder och internationella organisationer samlas i Stockholm under tiden 6-17 juni till förhandlingar om Antarktis.

Mötet är det första i sitt slag som hålls under svenskt ordförandeskap sedan Sverige för 21 år sedan anslöt sig till Antarktisfördraget. Det är den internationella överenskommelse som sedan 1959 garanterar Antarktiskontinentens demilitarisering och användning för fredliga ändamål.

Frågor om miljö samt ett internationellt avtal om ansvar och ersättningsnivåer vid miljökatastrofer är två huvudämnen för konferensen. Den ökande turismen till Antarktis, forskning och biologisk prospektering är andra frågor på dagordningen.

Media inbjuds till en förhandsbriefing i UD:s pressrum, Fredsgatan 6, tisdagen den 31 maj kl 12.00-13.15. I briefingen deltar det svenska sekretariatets chef, ambassadör Folke Löfgren, den svenska förhandlingsdelegationens ledare, ambassadör Greger Widgren, UD:s folkrättsrådgivare Marie Jacobsson och kanslirådet Anna Carin Thomér vid Miljö- och samhällsbyggnadsdepartmentet.

En lätt lunch serveras i samband med briefingen. Vi behöver därför Din anmälan i förväg via e-post till någon av nedanstående adresser.

Medtag giltig presslegitimation eller brev från ansvarig uppdragsgivare.

Välkommen!

Kontaktinformation
Eva Grönlund, Polarforskningssekretariatet, eva.gronlund@polar.se, tel 08-673 97 30
Stig Berglind, Utrikesdepartementet, stig.berglind@foreign.ministry.se, tel 08-405 58 54

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera