Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 maj 2005

Rostfritt stål – så mycket mer än bestick och diskbänkar

Rostfritt stål förknippar de flesta av oss med produkter som köksbänkar, diskhoar och bestick.Det många inte vet är att formningsegenskaperna och den höga hållfastheten hos rostfria material dessutom är betydligt bättre än vanliga kolstål – något som lett till ett ökat intresse för rostfria stål som konstruktionsmaterial i exempelvis bilar och transportfordon.

Rostfritt stål är i huvudsak uppdelat i fyra olika typer – austenitiska, ferritiska, martensitiska och duplexa. I doktorsavhandlingen Deformation characteristics of stainless steels, med vilken Roger Andersson disputerar den 3 juni, analyseras i detalj ett antal rostfria ståls formnings- och krockegenskaper. I avhandlingen utvecklar Roger Andersson även nya materialmodeller för användning i simuleringsprogramvaror.

– Resultatet av min forskning kommer att skapa förbättrade förutsättningar till att öka användningen av rostfria stål i framtida bilmodeller, säger Roger Andersson.

Att rostfria materials formningsegenskaper och höga hållfasthet är mycket bättre än vanliga kolstål har bland annat lett till ett ökat intresse att använda dem som konstruktionsmaterial i bilar och transportfordon.

Till exempel har alla nya Volkswagen Beetle (“Bubblor) för USA-marknaden rostfria bensintankar, Porsche Carrera GT har krockabsorberande strukturella komponenter i rostfritt stål och den senaste Audi A6 har rostfria ultrahöghållfasta strukturkomponenter i rostfritt stål.

Roger Andersson är född och uppvuxen i Boden, är så kallad industridoktorand och är för närvarande anställd av Svensk Verktygsteknik.
Upplysningar: Roger Andersson, tel. 0920.759 17, 070-377 59 17, roger@svenskverktygsteknik.com eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

För eventuell pressbild, kontakta Lena Edenbrink.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera