Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 maj 2005

Bergman i fokus på gränsöverskrivande symposium

Skådespelerskan och regissören Liv Ullmann är invigningstalare den 30 maj när ett tre dagar långt Ingmar Bergman-symposium öppnar på Dramaten i Stockholm.

Stiftelsen Ingmar Bergman arrangerar tillsammans med Stockholms universitet, i samarbete med Kungl Dramatiska Teatern och Kungl Operan ett Ingmar Bergman Symposium i Stockholm 30 maj-1 juni. Under symposiet, som är öppet för allmänheten, medverkar internationellt kända forskare och Bergmanmedarbetare.

– Ända sedan den junidagen för tre år sedan då 44 flyttkartonger – fullastade med Bergmans manus, anteckningsböcker och mycket mer – anlände till oss på Filminstitutet, så drömde jag om att få vara med och ordna ett internationellt symposium kring hans verk. Nu är det dags och det ska bli så spännande, säger Filminstitutets VD Åse Kleveland.

Symposiet är det första i sitt slag och har ett gränsöverskridande, interartiellt huvudtema. Det riktar sig både till forskarvärlden och till allmänheten. Under tre dagar kommer Bergmans konstnärliga skapande inom teatern, musiken, litteraturen och filmen att genomlysas av internationellt kända forskare. Symposiet förflyttar sig mellan Dramaten, Operan och Svenska Filminstitutet, tre institutioner som spelat en viktig roll vid tillkomsten av Ingmar Bergmans verk. Förmiddagarna ägnas åt föreläsningar. Under eftermiddagarna får publiken möta kända Bergmanmedarbetare i paneldebatter. Medverkar gör bland annat Pernilla August, Erland Josephson, Daniel Börtz, Käbi Laretei och moderatorerna Stig Björkman, Camilla Lundberg och Leif Zern. Även Lars von Trier medverkar på något sätt…

– Symposiet är ett sätt att placera Stiftelsen Ingmar Bergman och Bergmanarkivets öppnande på den internationella kartan, säger Maaret Koskinen, docent vid Filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, som är mycket nöjd med att ha lockat akademiska fixstjärnor till Stockholm.

Bland föreläsarna finns internationellt kända filmforskare som Janet Staiger från University of Texas at Austin och Thomas Elsaesser från Amsterdams universitet, samt även författare till uppmärksammade böcker om Bergman som Robin Wood och Paisley Livingston.


Detaljerat program och mer information om stiftelsen: www.ingmarbergmanfoundation.se


Biljetter till enbart eftermiddagssessionerna kan köpas i Dramatens biljettkassa och i Filmbutiken, Filmhuset, från och med den 10 maj.

Kontaktinformation
Frågor om symposiet:
Aina Bellis, aina.bellis@sfi.se, tfn 073-591 20 51 eller Maaret Koskinen,
Maaret.koskinen@mail.film.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera