Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 maj 2005

Singapore och KTH startar college i Stockholm- öppnar för samarbeten inom teknik och företagande

I samarbete med KTH startar National University of Singapore sitt första college i Europa i Stockholm i höst. Det blir en möjlighet för studenter från Singapore att arbeta i nystartade teknikbaserade företag och samtidigt en ingång för svenska företag till Singapore.

Satsningen i Stockholm blir det fjärde utländska college som National University of Singapore (NUS) startar i miljöer där nya företag vuxit fram i nära samverkan med omgivande universitet, och deras första i Europa. Sedan tidigare finns deras college i Silicon Valley och Bio Valley i USA och i Shanghai. Totalt har två hundra studenter gått programmen.

– Samarbeten som det här är helt i linje med den nya internationella trenden att skapa nära funktionella nätverk mellan universitet med likaratade visioner och mål. National University of Singapore är ett internationellt toppuniversitet med en extremt väl utvecklad entreprenörsanda. KTHs utbytesstudenter och personal har många goda erfarenheter av samverkansprojekt med kollegor därifrån, säger KTHs rektor Anders Flodström.

Studenterna från Singapore kommer att arbeta ett år vid nystartade teknikföretag i Stockholmsregionen, bland annat vid Kista Science City. Parallellt ska de studera entreprenörskap och teknikrelaterade ämnen på KTH och vid Stockholm School of Entrepreneurship (SSES) som är ett samarbete mellan KTH, Handelshögskolan i Stockholm, Karolinska Institutet och Konstfack.

Närheten till stora internationella företag som Ericsson och Nokia, det stora antalet nystartade teknikföretag i Kista och Sveriges och KTHs goda rykte inom IT-området ligger bakom NUS val av Stockholm.
– KTH är ett framåtblickande tekniskt universitet med mycket gott rykte och vi är glada över möjligheten att få samarbeta med dem under många år framåt, säger professor Choon Fong Shih, rektor vid NUS.

Målet är att ge studenter möjligheten att utvecklas till duktiga entreprenörer genom att ta del av de entreprenöriella och akademiska kunskaperna på platser där nya företag vuxit fram i nära samverkan med omgivande universitet. De företag som deltar i samarbetet är därför en viktig del i NUS College in Stockholm, som det officiella namnet är. I den första gruppen företag som deltar finns Formpipe som arbetar med dokumenthantering på Internet och Attana som utvecklar biosensorer – båda bildade under de tre senaste åren. Såväl chansen att undersöka nya affärsmöjligheter i Singapore med omnejd som möjligheten till forskningssamarbeten gör satsningen mycket intressant, menar företrädare för företagen.

Tisdag 17 maj undertecknar de båda universitetens rektorer avtalet vid en ceremoni på KTHs bibliotek, Osquars backe 31 på Campus Valhallavägen. Förutom inbjudna representanter för företag och universitet deltar även Dr Tony Tan, Singapores vice premiärminister med ansvar för universitetsfrågor.

Kontaktinformation
Mer information
Anders Flodström rektor på KTH: 08-790 7001,
070-649 44 88, rektor@kth.se
Ramon Wyss, vicerektor för internationella utbildningsfrågor på KTH: 08- 5537 8210, wyss@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera