Artikel från Stockholms universitet
12 maj 2005

Nobelpristagaren i litteratur José Saramago en av hedersdoktorerna vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet.

Författaren och Nobelpristagaren i litteratur 1998 José Saramago och konservator Margaretha Klockhoff har utsetts till årets hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet.

José Saramago
är en av vår samtids mest hyllade författare med 14 romaner och dessutom lyrik, dramatik och essäer och översatt till 25 språk. Han fick sitt internationella genombrott 1982 med Baltazar ch Blimunda och hans namn kom allt oftare att nämnas i Nobelsammanhang. Hans romaner har en stark förankring i Portugal och dess historia. Han har besökt Stockholms universitet flera gånger och hållit seminarier och föreläsningar.

Margaretha Klockhoff
är anställd av Riksantikvarieämbetet och verksam vid universitetets arkeologiska forskningslaboratorium. Ett av hennes främsta bidrag till konserveringskonsten och arkeologin är hennes unika förmåga att finna originalytor på de metallföremål hon konserverar och därmed tydliggöra tillverkningsspår, ingraveringar och t.o.m. tidigare oupptäckta runinskrifter som lett till revolutionerande tolkningar.


Hedersdoktorerna kommer att promoveras vid den sedvanliga installations- och promotionshögtidligheten i Blå hallen i Stockholms stadshus fredagen den 30 september.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera