Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2005

Världsunik katalysator med skräddarsydda egenskaper

En helt ny typ av katalysator har sett dagens ljus tack vare fem års forskarstudier vid Luleå tekniska universitet.Användningsområdena för den nya katalysatorn är många. Bland annat kan den nyttjas inom oljebranschen, vid tillverkning av kemikalier och vid rening av förbränningsgaser från stora industrier.

– Det unika med katalysatorn är att det går att kontrollera dess funktion beroende på vilka önskemål användaren har för sin egen specifika kemiska process. Katalysatorn har egenskaper som kan anpassas allt efter behov och tillämpning, säger Olov Öhrman, doktorand vid Luleå tekniska universitet som den 13 maj disputerar med sin avhandling Structured MFI film catalysts and adsorbents.

I avhandlingen har Oov Öhrman vidareutvecklat en teknik som sedan tidigare är patenterad vid Avdelningen för kemisk teknologi vid LTU. Han har skräddarsytt metoden för att den effektivt ska kunna användas för tillverkning av katalysatorer och adsorbenter.
Dagens industriella katalysatorer består av partiklar formade till exempelvis pellets. Olov Öhrmans katalysatorer skiljer sig från de konventionella materialen eftersom hans katalysatorer är i form av en film på ett bärarmaterial. Under de senaste fem åren har han arbetat med att göra beläggningar – så kallade filmer – av ett material som kallas zeolit. Detta material kan användas som både katalysator och som adsorbent.

– Jag har tillverkat filmer i varierande tjocklek på olika bärarmaterial. Tack vare att tjockleken på filmerna kan kontrolleras kan företag nu styra sina kemiska reaktioner mer exakt, säger Olov Öhrman.

– Till exempel, i en bilkatalysator är det viktigt med tunna beläggningar för att minska tryckfallet som annars skulle kuna sänka motorns effekt.

Den nya katalysatorn kommer eventuellt att vidareutvecklas inom industrin.

– Jag har visat att metoden går att använda och företagen får i sin tur modifiera den för att den ska passa just deras unika verksamhet.

Olov Öhrman är uppvuxen i värmländska Säffle och tog sin civilingenjörsexamen i kemiteknik vid Luleå tekniska universitet år 2000. Han licade 2003 och disputerar alltså den 13 maj. En del av doktorandarbetet har Olov Öhrman utfört på och i samarbete med University of Cape Town i Sydafrika och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Kontaktinformation
Upplysningar: Olov Öhrman, tel. 0920-49 21 33, olov.ohrman@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera