Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 april 2005

Tidig östrogenbehandling håller blodådrorna unga

Kvinnor som får östrogenbehandling tidigt i klimakteriet kan löpa mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar när de blir äldre. Det visar Kenny Rodriguez-Wallberg i sin avhandling, som hon försvarar vid Uppsala universitet den 28 april.

Kenny Rodriguez-Wallberg har använt en ny ultraljudsmetod för att undersöka tjockleken i blodådror. I sin studie har hon visat att östrogenbehandling under lång tid motverkar att blodådrorna åldras och blir tjockare. Sådana åldersförändringar i blodådrornas väggar anses öka risken för till exempel blodproppar och hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i västvärlden.
I studien ingick 17 kvinnor som i genomsnitt var 69 år gamla och hade fått östrogenbehandling kontinuerligt sedan tidigt klimakterium. Deras blodåderväggar visade sig vara i samma kondition som hos kvinnor under 40 år.
– De som börjar med östrogen tidigt tycks ha bättre förutsättningar att få behålla friska blodkärl när de blir äldre, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.
Studier på 17 kvinnor i en kontrollgrupp som inte har fått östrogen överhuvudtaget visade däremot att blodåderväggarnas inre del, den som har kontakt med blodflödet, var betydligt tjockare. Kvinnorna var individuellt matchade med och därmed lika gamla som kvinnorna med östrogenbehandling.
De senaste åren har en intensiv debatt förts om östrogenbehandlingens för- och nackdelar. Bland annat har risken för bröstcancer diskuterats.
– Som alla läkemedel har även östrogen biverkningar. Östrogen ska ges för att behandla klimakteriebesvär och absolut inte i förebyggande syfte. Men det är viktigt att komma ihåg att det även kan ha positiva effekter. Och det behövs absolut mer forskning om östrogen, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.
Kenny Rodriguez-Wallberg är gynekolog och arbetar på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har även arbetat som läkare i Colombia och Frankrike.

Kontaktinformation
Kenny Rodriguez-Wallberg, tel: 018-611 57 52, mobil: 070-417 60 80, e-post: kenny.rodriguez@kbh.uu.se Hon kan även sökas via Akademiska sjukhusets växel: 018-611 00 00.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera