Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 april 2005

Skydd för proteiners nedbrytning identifierat

Den första stabiliserande signalen som skyddar ett protein mot nedbrytning i cellen har identifierats. Den så kallade UBA-domänen skyddar proteinet Rad23, vilket är väsentligt då Rad23 medverkar i cellens nedbrytning av andra proteiner. Resultaten från Karolinska Institutet presenteras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Molecular Cell 15 april 2005.

Nico Dantumas forskargrupp vid Karolinska Institutet har identifierat den första stabiliserande signalen, som gör ett protein motståndskraftigt mot nedbrytning i cellen. Den så kallade UBA-domänen i en av ändarna på proteinet Rad23 skyddar proteinet. Rad23 är ett viktigt protein som medverkar både i cellens reparation av DNA och vid normal nedbrytning av proteiner i det så kallade ubikvitin/proteasom-systemet, se nedan. Genom sitt skydd mot nedbrytning är Rad23 ett perfekt protein att föra andra proteiner in i nedbrytningsprocessen, därför att det själv är skyddat och kan återanvändas gång på gång. UBA-domänen finns även på andra proteiner och skyddar troligen också dem mot nedbrytning.

Nedbrytning och utrensning av proteiner sker hela tiden i cellen och är nödvändigt för cellens normala metabolism och tillväxt. Störningar i mekanismen kan påverka uppkomsten av cancersjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar som t ex Parkinson.

Ubikvitin/proteasom-systemet
Proteiner som ska brytas ned och rensas ut ur cellen märks med långa kedjor av små molekyler, ubikvitiner. Kedjan av ubikvitiner binder proteinet till ett stort proteinkomplex, proteasomen, som formar ett rör. Inne i proteasomen sönderdelas proteinerna till mindre delar som cellen kan återanvända. Rad23 är avgörande för proteinets bindning till proteasomen.
Upptäckten av ubikvitin/proteasom-systemet hedrades med Nobelpriset i kemi 2004.

Publikation:
The UBA2 domain functions as an intrinsic stabilization signal that protects Rad23 from proteasomal degradation
Heessen S, Masucci MG, Dantuma NP.
Molecular Cell 18, 15 april 2005.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Nico Dantuma, Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Karolinska Institutet, tel 08-524 873 84 eller mail: nico.dantuma@cmb.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera