Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 april 2005

Sveriges bästa studenter finns på KTH

Silver i programmerings-VM, guld i teknik-SM och bäst i Sverige i programvarudesign. Med programmeringskunskaper i världsklass, en avancerad legorobot och ett nyutvecklat dataprogram för att söka efter försvunna personer visade KTHs studenter i veckan prov på den kvalitet och bredd som kännetecknar Sveriges största tekniska universitet.

– Engagemanget, viljan och förmågan att göra något utöver det vanliga kännetecknar många av våra studenter och upphör aldrig att fascinera mig. Tillsammans med den höga kvaliteten på KTHs utbildningar bäddar det naturligtvis för framgång både i tävlingssammanhang som nu, och i andra sammanhang senare i livet, säger KTHs rektor Anders Flodström.

KTH-laget “Three-headed Monkey” placerade sig på sjunde plats, vilket innebar silver, när världsfinalen i programmerings-VM avgjordes i Shanghai. De blev Nordens bästa lag och besegrade framstående universitet som California Institute of Technology (Cal Tech) och Massachusettes Institute of Technology (MIT) med god marginal.

Ryssar och kineser på platserna ett till tre var dock för svåra denna gång. 78 lag från hela världen, varav två från Norden, hade kvalificerat sig till världsfinalen. I KTHs lag ingick Per Austrin, Max Bennedich, Gunnar Kreitz och Fredrik Niemelä, alla på olika sätt engagerade i kursen Problemlösning och programmering under press, på institutionen för numerisk analys och datalogi.

I finalen i Svenska mästerskapen i framtida teknik stod kampen mellan KTH, Chalmers och Lund. Jonas Gustafsson, Mikael Sterner och Fredrik Carlborg såg till att segern gick till KTH. Förutom korrekta svar på svåra teknikfrågor hade de tre KTH-studenterna byggt en imponerande robot av Legobitar, som fick visa sina färdigheter på finaldagen.

– Vi har fått använda både teoretiska och praktiska kunskaper och samarbetsförmågan har också satts på prov. Jättekul att vi lyckades, jublade en lycklig Jonas Gustafsson.
Vinsten består av en resa till Paris Air Show. Samtliga finalister erbjuds också praktikplatser på Saab.

Veckans tredje tävlingsframgång för KTHs studenter var när laget O2MG vann Sverige-finalen i programvarudesign i Microsofts världsomspännande tävling Imagine Cup. KTH-lagets vinnande bidrag “Vestigo”, som på latin betyder “att spåra”, är tänkt att användas i sökandet efter försvunna personer. Idén har sitt ursprung i det arbete som frivilligorganisationer genomför i bland annat Sydamerika för att finna människor som försvunnit.

– Alla vi i O2MG tycker att det är både meningsfullt och spännande att använda den senaste tekniken för att hjälpa människor i svåra situationer, säger Olle Bergdahl, en av lagmedlemmarna.
Han och lagkamraterna Mikael Johansson, Gustaf Lindqvist och Mikael Rudholm läser alla civilingenjörsutbildningen i informationsteknik vid Campus IT-universitetet i Kista.
Vinnaren i den nordiska finalen, som avgörs i Oslo i slutet av april, går vidare till världsfinalen i Japan i sommar.

Kontaktinformation
Kontakt: Rektor Anders Flodström, tfn 08-790 7001 mobil 070-649 44 88 e-post rektor@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera