Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 april 2005

Barns välbefinnande – tema för konferens

Fler och fler människor lider av ohälsa. Barn är inget undantag. Det internationella projektet Arctic children, där bland annat Luleå tekniska universitet ingår, har till syfte att förebygga barns psykosociala ohälsa. På fredag samlas deltagarna från de olika medlemsländerna på Luleå tekniska universitet för att dela med sig av sina erfarenheter.

Sedan 2003 arbetar projektet Arctic children med barn och ungdomars ohälsa i den arktiska regionen.
2004 kom Luleå tekniska universitet med i arbetet och den svenska delen av projektet fokuserar framförallt på mobbnings- och stressproblematik i skolan, hur barnen själva ser på sin skolsituation.
Luleå kommun, Norrbottens läns landsting och sameskolan i Jokkmokk deltar också.

Projektet är internationellt och universitet och skolor i Sverige, Finland, Ryssland och Norge är med.
På fredag och lördag samlas man till konferens på Luleå tekniska universitet för att dela med sig av sina resultat. Konferensen går under rubriken Arctic children – sharing good practices.

Forskargrupperna i varje land arbetar nära skolor, elever och lärare. Tanken är att projektet ska generera ökad kunskap om skolbarns ohälsa och situation men också utveckla ett sätt där skolor och forskare kan arbeta tillsammans för att främja hälsan hos barn i skolan.
På fredag den 8 april 9.30 samlas deltagarna i Deltasalen (D770) för fika och registrering. Klockan 10.00 startar konferensen.
15 ryska skolbarn är också med. För dem har man gjort ett särskilt ”barnprogram” som bland annat innebär att de ska träffa skolbarn i Luleå, besöka Teknikens hus och en badhusvistelse i Boden.

Konferensens program följer som bifogad fil.

Medias representanter är självfallet välkommna!

Upplysningar: Eva Alerby, 0920-49 15 06, eva.alerby@ltu.se eller informatör Sofia Eriksson, tel. 0920-49 16 73, 070-214 71 73 eller sofia.eriksson@ltu.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera