Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 april 2005

40 miljoner kronor till Lunds nanoforskning

Professor Lars Samuelson vid Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet har fått 40 miljoner kronor till utrustning av konsortiets laboratorier. Anslaget kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

– Med detta stora anslag kommer vi att optimalt kunna utrusta vårt nya “NANO-hus”, vilket börjar byggas under våren och planeras stå klart för installation av den avancerade utrustningen kring jultid i år, säger professor Lars Samuelson. Det handlar främst om utrustning som ska användas till processning, materialframställning och avancerade karakteriseringsmetoder, i laboratorier optimerade för avancerad nanoteknik. Vi kommer inte att skapa ytterligare ett traditionellt mikroelektroniklaboratorium, utan koncentrera oss på en ideal laboratoriemiljö som ytterligare ska stärka Lunds position inom nanovetenskap och nanoelektronik.

Nanovetenskapen som bedrivs inom Nanometerkonsortiet vid Lunds universitet sedan mer än 15 år är till sin karaktär tvärvetenskaplig. Det nya “NANO-huset” kommer att bli en idealisk miljö där forskare från olika discipliner tillsammans kan använda sig av avancerade forskningsresurser för fysik, kemi, materialvetenskap, elektronik, biologi och medicin. Man kommer även att kunna erbjuda unika möjligheter för industriell nanoforskning och för universitetets studenter.

Vetenskapsrådet utnämnde tidigare i år nanometerkonsortiet vid Lunds universitet till en av Sveriges starkaste forskarmiljöer. Tillsammans med nio andra forskargrupper fördelade över hela landet och alla vetenskapliga discipliner fick nanometerkonsortiet då ett anslag på 22 miljoner kronor för en femårsperiod.
– Vi är självklart mycket glada för Knut och Alice Wallenbergsstiftelsens generösa donation
och tillsammans med Vetenskapsrådet utnämning så ser vi fantastiska möjligheter för framtiden, säger Lars Samuelson.

Kontaktinformation
Tala med Lars Samuelson, professor i fasta tillståndets fysik på telefonnummer 046-222 76 79, 070- 317 7679, Lars.Samuelson@ftf.lth.se. För mer information om nanometerkonsortiet se http://nano.lth.se/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera