Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 mars 2005

Fogelstadgruppen – föregångare eller undantag?

Konferens på Södertörns högskola 8 april. En politikerpanel med Gudrun Schyman, Nalin Pekgul, Birgitta Ohlsson, Birgitta Wistrand, med professor Ebba Witt-Brattström som ordförande, tar sig an den brännande frågan: Vad är ett kvinnopolitiskt medborgarskap idag? Hur förvaltar vi arvet från Fogelstad och är en radikaliserande, feministisk potential i politiken?


Den unika Fogelstadkonstellationen, Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Kerstin Hesselgren, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, skapade under mellankrigstiden en fristad för kvinnoemancipatoriskt tänkande som visar särorganiseringens betydelse för svensk genuspolitik.

De sparkade igång Fogelstad kvinnlig medborgarskola (1925-1954), ett barfotauniversitet för kvinnor från olika sociala skikt. De startade även den radikala veckotidningen Tidevarvet (1923-1936). De initierade aktioner som Kvinnornas vapenlösa uppror 1935 och fungerade som en tankesmedja där folkhemspolitikens kvinnoaktörer kunde möta ärrade rösträttskämpar i förvissningen att kvinnorna hade en politisk nyckelfunktion.

Vid konferensen diskuteras Fogelstad och dess betydelse i Sverige och internationellt, bland annat uppmärksammas Alexandra Kollontay.

Medverkar gör konstvetare, musikvetare, kulturjournalister och fogelstadforskare så som Ulrika Knutson, Eva Öhrström, Yvonne Hirdman, Hjördis Levin, Valentina Uspenskaya (Ryssland) med flera

Konferensspråk är svenska, undantaget en programpunkt, Fogelstadgruppens internationella relationer, som genomförs på engelska.

När: fredag 8 april klockan 10 00 – 17 15
Var: Södertörns högskola, “Svarta lådan” (intill aulan, 1 tr ner), Alfred Nobels allé 1, Flemingsberg

Kontaktinformation
Ytterligare information Mari Gerdin, 08-608 42 51, mari.gerdin@sh.se
Se även www.sh.se/shi

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera