Artikel från Karolinska Institutet
23 mars 2005

Sjuksköterskor från länder utanför EU får svensk behörighet genom Karolinska Institutet.

Nu har första omgången av kompletteringsutbildning för sjuksköterskor som kommer från länder utanför EU dragit igång på Karolinska Institutet. När de är klara har de svensk sjuksköterskeexamen och en fil kand. från KI.

Kompletteringsutbildningen är ett resultat av ett avtal som träffats mellan Länsarbetsnämnden i Stockholm och Karolinska Institutet. Bakgrunden är att det i Sverige finns många sjuksköterskor med utbildning från länder utanför EU/EES. Men eftersom de saknar svensk legitimation, har de svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart och innebär dessutom en personlig tragedi att inte få utöva sitt yrke i det nya hemlandet. Det säger Elisabeth Almqvist, kursansvarig vid institutionen för omvårdnad, Karolinska Institutet.

För att komma i fråga för utbildningen krävs att sjuksköterskorna är arbetssökande, men det finns undantag. Ett par av dem som har påbörjat utbildningen nyligen har jobb, men inte som sjuksköterskor.

Förkunskapskravet är att ha klarat ett test i svenska. Kursen föregås av en fyra veckors validering. Då inventeras tidigare kunskaper och erfarenheter, och en individuell kursplan på mellan 20 och 60 veckor fastställs. Teori blandas med praktik under utbildningstiden.

I vårens kursstart finns sjuksköterskor från en rad länder. Sju kommer från Iran och fyra från Ryssland, i övrigt finns personer från Filippinerna, Chile, Moçambique, Ghana, Burundi och Kina för att nämna några. Nästa kursomgång är tänkt att starta i höst.

För mer information kontakta: Elisabeth Almqvist, studierektor för sjuksköterskeprogrammet, telefon 08-524 886 14, mobil 070-648 86 14 – e-post: elisabeth.almqvist@omv.ki.se

Pressekreterare Sabina Bossi, telefon 08-524 838 95, e-post: sabina.bossi@admin.ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas största och mest ansedda medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan www.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera