Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 mars 2005

Luleå-klass vinnare i framtidstävlingVärlden år 2024 – superspeglar och tv-tapeter

Pressmeddelande från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och VetenskapsrådetTV-tapeter med klimatkänsla, superspeglar som känner av vitaminbehov och hälsotillstånd, miljövänliga sätt att färglägga naturen, högavancerad snö-bob-skoter för upp till sju barn, röststyrda 3D-glasögon med inbyggd minidator och telefon, individuella sportskor som följer dig hela livet och anpassar sig efter idrott.

Detta är bara några exempel på alla de framtidsvisioner Klass 6b vid Råneskolan i Luleå tagit fram och vunnit med i den landsomfattande tävlingen Barn ser på framtiden. De belönas med en klassresa till Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Vid invigningen av festivalen fredagen den 22 april får klassen dessutom ta emot sitt pris av kronprinsessan Victoria. (Programmet klart inom kort med klockslag, plats etc.)

Tävlingen hölls i höstas runt om i Sveriges alla mellanstadieskolor. Frågorna till och uppgifterna för 10- till 12-åringarna handlade om vad de har för tankar om framtiden. Hur ser världen ut om 20 år? Vad ser barnen framför sig? Detta inom områden som hem, arbete, skola, mat, tranporter, kommunikation, energi och miljö.

Bakom arrangemanget står IVA och Vetenskapsrådet. Projektets drivs även med stöd från KK-stiftelsen.
– Vi vill få barnen att utifrån sina egna idéer diskutera framtiden. Samtidigt kan vi förhoppningsvis öka barnens intresse för naturvetenskap, teknik och forskning. I ett bredare perspektiv finns också demokratifrågorna – vilket samhälle vill vi ha om tjugo år? Vad har vi för utmaningar och möjligheter? säger Björn Wolrath, ordförande för projektet och akademiledamot i IVA.

Om tävlingen och pressbilder
Det är andra gången tävlingen arrangeras. Projektet vill stimulera barn att fundera framåt utifrån dagens teknik och vardagliga situationer. Hur kommer vi t ex bo, äta och förflytta oss i framtiden? Projektet har tagit fram och vidareutvecklat en lärarhandledning för att inspirera skolan att ta upp frågor om framtid och teknikutveckling.
Läs mer om tävlingens upplägg och andra- och tredjepristagarna på webbplatsen forskning.se, länk som nedan. På den här adressen finns även bilder (fria för publicering) på klassens projekt: https://www.forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=4600

Kontaktinformation
Kontaktpersoner
Den vinnande klassen:
Lärare Maria Wikström, klass 6b, Råneskolan, Luleå
Telnr skolan: 0924 -575 15
Mobil: 070 – 23 96 615
E-post: maria.wikstrom-larsson@edu.lulea.se

Projektet Barn ser på framtiden:
Projektledare Johan Schuber
Mobil: 0705-510809
E-post: js@iva.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera