Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 mars 2005

Pagrotsky inviger medicinskt bildcentrum

Virtuella obduktioner, smidiga kranskärlsundersökningar, djupseende vid hjärnoperationer, värdering av hjärtats funktion.

Det är exempel på den tredimensionella medicinska visualiseringsteknik som utvecklas vid CMIV, Linköpings universitets och Landstingets bildvetenskapliga centrum. Nu på onsdag är det dags för officiell invigning med utbildningsminister Leif Pagrotsky som förrättare.

Verksamheten är sedan en tid i full gång och de nyrenoverade lokalerna mitt i huvudblocket på Universitetssjukhuset är redan för trånga. Ett 70-tal forskare och närmare 20 doktorander är knutna till centret. Dessutom passerar en strid ström av studenter som väljer att göra sina exjobb här. Fördelningen medicinare/tekniker är ungefär 50-50 och nästan alla projekt skär över de akademiska gränserna. De tre prioriterade områdena är hjärna, hjärta och kärl.

Den tekniska utrustningen toppas av en datortomograf från Siemens och en splitter ny magnetkamera från Philips, helägd av universitetet. Forskning och utveckling bedrivs också inom funktionell MRT (magnetresonanstomografi) och ultraljud.


Program för invigningen onsdag 16 mars:

13.30 Samling i Conradsalen, Universitetssjukhuset, plan 11 (ingång södra entrén). Leif Pagrotsky talar ca kl 14. Därefter förflyttning till CMIV:s lokaler med visning av bilder och utrustning.

14.45 Presskonferens i Conradsalen. Deltagare: Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky, CMIV:s föreståndare Anders Persson och Hälsouniversitetets dekan Bengt Wranne.

Kontaktinformation
Bengt Wranne, 013-223353, 0709-225184, benwr@imv.liu.se
Maria Engström, forskningsstudierektor, 013-618901, maria.engstrom@imv.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera